opwekking 779

Nieuws

13 april 2018 door Rik Bokelman

‘Evangelische liederen Stichting Opwekking eenzijdig’

Stichting Opwekking moet in haar liedbundel meer liederen over lijden opnemen, vindt Marc Volgers. Nu is het te eenzijdig. Hij deed onderzoek naar de evangelische liedcultuur en vertelt in het Nederlands Dagblad zijn perspectief op 's lands bekendste christelijke liedbundel. 

Volgers hield een enquête waarop 187 mensen uit 153 gemeenten reageerden. Uit dat onderzoek blijkt dat er niet of nauwelijks over de donkere kant van het leven wordt gezongen in kerken. 

Zijn belangrijkste conclusie: "Van de evangelische en baptistengemeenten zei 78 procent nooit over de donkere kant van het leven te zingen, bij charismatische of pinkstergemeenten was dat zelfs 88 procent. Is het niet juist het doel van aanbiddingsmuziek om hoop te zetten tegenover die donkere kant?" Zijn advies zou zijn om meer nummers rondom deze thematiek op te nemen in de bundel, alhoewel er op de laatste 2 cd's al meer aandacht voor lijkt te komen. Directeur Ruben Flach van Stichting Opwekking reageert in de krant op het onderzoek. Hij benadrukt ook dat er op de laatste twee cd's meer aandacht voor de donkere kant van het leven is, al voegt hij daar ook aan toe dat het logisch is dat dit nooit de helft van het aanbod zal gaan vormen.Zie ook: Deze 12 liederen verschijnen op de nieuwe cd van Opwekking.

Reacties

E
Een goede balans is bij get zingen van liederen belangrijk. De psalmen reiken ze ons aan: ellende, verlossing en dankbaarheid!

Eerlijk de weerbarstigheid van het (geloofs) leven weergeven.

Dat is mijn troost!
REAGEER
E
Je kunt je niet optrekken aan het zingn over de duisternis. Je moet juist zingen over die perfecte God en Jezus en wie je bent in Jezus en veel over het Licht waarin je kwam vanuit de duisternis. Je kunt je niet verheffen uit de middelmatigheid en uit je omstandigheden als aanbidding niet uitgaat van het perfecte evangelie en perfecte aanbidding. We zijn tenslotte rein en heilig en gezond in Christus. Ikzelf ken ook lijden, maar dit is toch mijn mening. De volgende stap is zekeer dat er meer aandacht moet komen voor twijfel in de bijbel . . .
Hoi Ellen, jammer dat het het punt niet begrijpt. Juist vanuit onze menselijke situatie kunnen en mogen we Gif aanbidden. De Bijbel geeft hier meer dan voldoende ruimte voor. We zitten lijken soms vast te zitten in een positief paradigma waarbij het lijden genegeerd lijkt te worden. Maar lees de Psalmnen eens, die staan midden in het leven. En JUIST daardoor is de aanbidding sterker omdat het context heeft.

En leuk dat je "twijfel" aanroert. Waarom zou dat er niet mogen zijn. Het is er in de Bijbel ook. God is perfect, maar ik niet ;)
Toon meer antwoorden (2)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher