Yvonne

Levensverhaal

12 april 2018 door Rik Bokelman

Yvonne over de zelfmoord van haar broer: 'Wat we ook deden, hij was niet te redden'

In januari 2010 verloor Yvonne van den Heuvel haar oudste broer en soulmate René. Hij stierf door zelfmoord te plegen. "Jarenlang liet hij zich zo nu en dan ontvallen dat het ‘even niet zo lekker ging’, maar hij liet nooit merken hoe diep hij werkelijk zat. Dat vind ik nog altijd heel moeilijk." Tegenover EO Visie vertelt ze haar hartverscheurende verhaal, naar aanleiding van de documentaire-drieluik Tweestrijd, waarin terminale en suïcidale jongeren elkaar ontmoeten. 

René pleegde zelfmoord omdat hij enorm worstelde met depressie. "René is uiteindelijk van de hoogste verdieping van een parkeergarage in Rotterdam gesprongen. [..] Er is zoveel moois en goeds in mijn leven, maar met de manier waarop René moest sterven, is geen vrede te krijgen. Ik kan alleen vrede hebben met het feit dat ik er géén vrede in zal vinden."

De mensen rondom Rene zagen de zelfmoord achteraf aankomen, omdat ze hem achteruit zagen gaan. Wat ze in die tijd ook voor hem deden, hij was niet te redden. Achteraf is Yvonne daar in zekere zin dankbaar voor. "Misschien is het gek wat ik nu zeg, maar ik tel mijn zegeningen dat ik al die maanden voelde dat het niet goed zou gaan. Ik ben bang dat ik die klap anders niet overleefd had."

"Ík wilde mijn broer niet kwijt, ík wilde dat hij bij me zou blijven tot mijn 80e. Maar liefde betekende in dit geval dat ik hem gunde uit deze hel weg te mogen."

Lees het hele artikel hier.

Bekijk Tweestrijd.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher