Kim Jong Un Trump

Nieuws

13 april 2018 door ChristenUnie

'Gesprek met Noord-Korea moet gaan over godsdienstvrijheid en mensenrechten'

“Een historische kans om de vrijheid van godsdienst en de mensenrechten in Noord-Korea concreet te bespreken”, noemt Europarlementariër Peter van Dalen (ChristenUnie-SGP) de aanstaande ontmoeting van de Amerikaanse president Trump met de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un. Hij hoopt dat het gesprek over meer zal gaan dan rakketten en nucleaire koppen:  “Noord-Korea staat in onze rapportages over de godsdienstvrijheid al jaren met stip op plaats één. Er is nu een kans dat concreet en direct op het hoogste politieke niveau te bespreken”.

Vermoedelijk in mei zal de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un de Amerikaanse president Donald Trump ontmoeten. Om onder andere te spreken over denuclearisatie. In plaats van slechts over raketten en nucleaire knoppen te praten, zou de Amerikaanse president deze historische kans moeten aangrijpen, om ook de mensenrechtensituatie in Noord-Korea aan de kaak te stellen. Omdat Noord-Korea er door de economische sancties slecht voor staat kan hier een hefboom ontstaan: versoepeling van sancties, maar dan tegelijk concrete verbetering van de godsdienstvrijheid en de mensenrechten, aldus Van Dalen.

"De Noord-Koreaanse staat heeft, tal van misdaden tegen de menselijkheid gepleegd door onder andere moord, verdelging, slavernij, geforceerde abortus en vervolging vanwege politieke of religieuze overtuiging."

"President Trump kan eenvoudig de beschikking krijgen over al deze informatie. Plus de rapportages van de Amerikaanse instantie voor de vrijheid van godsdienst en de input van de Speciale gezant voor godsdienstvrijheid (Ambassador-at-Large) van de USA regering Sam Brownback, die zeer recent (februari van dit jaar) met z’n werk begon. Het zou bijzonder zijn wanneer de dooi van de ijzige internationale relaties met Noord-Korea direct hand-in-hand gaan met zichtbare verbetering van de mensenrechten en de godsdienstvrijheid aldaar."

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher