Nieuws

13 april 2018 door CIDI

Wereldwijde toename antisemitisme in het jaar 2017

Onderzoekers werkzaam bij de universiteit van Tel Aviv zien een wereldwijde toename in antisemitisme gedurende het jaar 2017. Het bewuste jaar wordt gekarakteriseerd als een jaar waarin antisemitisme een niveau van normalisatie en mainstreaming heeft bereikt die sinds de Tweede Wereldoorlog niet is waargenomen, aldus de academici.

Vandaag heeft het aan de universiteit van Tel Aviv verbonden Kantor Center for the Study of Contemporary European Jewryzijn jaarlijkse onderzoeksrapport over wereldwijd antisemitisme gepubliceerd. De auteurs van het rapport stellen een wereldwijde toename in antisemitisme vast. 

Ook in Nederland was er in 2017 sprake van een stijging in het aantal antisemitische incidenten. In de CIDI Monitor Antisemitische Incidenten 2017 wordt een toename van antisemitisme waargenomen, met name op het internet en in de landelijke en de lokale politiek.

Het Kantor Center ziet een geleidelijke terugkeer van traditioneel antisemitisme. Als opvallend voorbeeld wordt het gebruik door radicale islamisten van uit Europa en christendom afkomstige antisemitische thema’s genoemd. Zo wordt volgens de onderzoekers het woord “Jood” steeds meer als scheldwoord gebruikt, en is het als scheldwoord onlosmakelijk verbonden met anti-Joodse opvattingen.

Daling fysiek geweld
Ondanks de stijging in antisemitisme, is er wel sprake van een daling van gewelddadig antisemitisme. Volgens de onderzoekers zijn het aantal gevallen van fysieke aanvallen gericht tegen Joden afgelopen jaar gedaald met 9%.

Niettegenstaande deze daling, zijn de gevallen van antisemitische gewelddadigheden ernstig. De academici noemen bijvoorbeeld een aantal gebeurtenissen in Frankrijk. Afgelopen jaar vond in Parijs een 66-jarige Jodin op brute wijze de dood toen ze van het balkon van haar appartement werd gegooid. Daarnaast werd vorige maand een Sjoa-overlevende vermoord en is haar lichaam door de dader verbrand. 

In 2016 werd ook al een daling in het aantal gevallen van fysieke aanvallen vastgesteld. Volgens de onderzoekers komt deze voortdurende mindering door verschillende veiligheidsmaatregelen. Daarom wordt de afname in gewelddadigheden niet zozeer als een positieve ontwikkeling gezien, daar de maatregelen als noodzakelijk worden geacht – vooral gezien de stijgingen in andere vormen van antisemitisme.

Toename op alle andere vormen van antisemitisme
Op fysiek geweld na, is er een toename waargenomen op alle vormen van antisemitische incidenten. Het gaan dan onder andere om bedreigingen, intimidaties, beledigingen, vandalisme en oproepen tot het uitmoorden van Joden. 

De onderzoekers nemen een aanzienlijk verschil waar tussen de eerste tien maanden van 2017 – waarbij er geen ongebruikelijke niveaus van antisemitisme zijn vastgesteld – en de laatste twee maanden, waar een aanmerkelijke stijging is vastgesteld. De opstellers van het rapport zien als belangrijke aanleiding voor deze toename de erkenning van Jeruzalem als hoofdstad van Israel door de Amerikaanse president Donald Trump. Dit Amerikaanse besluit werd volgens de academici als voorwendsel gebruikt voor stormachtige demonstraties die hand in hand gingen met aanvallen op Joden, onder andere door het scanderen van antisemitische slogans en het oproepen tot geweld en moord.

Corrosie van Joods leven
Het Kantor Center stelt vast dat Joden in Europa zich steeds onveiliger voelen, en dat dit hen soms zelf limiteert in het uitoefenen van hun geloof. Een corrosie van Joods leven, aldus de academici. De onderzoekers spreken in het geval van Frankrijk zelfs van een “interne exodus,” Joden die verhuizen of van school veranderen om antisemitisme te ontwijken. De opstellers van het rapport stellen dat in Frankrijk op bijna geen enkele openbare school nog een Joods kind te vinden is.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher