geld euro's

Nieuws

11 april 2018 door Rik Bokelman

Geen 'christelijke oprotpremie' voor predikanten PKN

Een predikant in de Protestantse Kerk in Nederland (PKN) die vrijwillig vertrekt naar een andere gemeente waar hij minder uren kan werken, krijgt geen geldbedrag mee om zijn mogelijk minder aantal uren, of lagere salaris, te compenseren. Dat meldt het Reformatorisch Dagblad. Een voorstel om een 'christelijke oprotpremie' voor predikanten wel mogelijk te halen heeft het landelijk bestuur.

De ‘vertrekcompensatie’, met een kostenplaatje van 2,5 miljoen, was een idee om binnen de PKN de mobiliteit van predikanten te bevorderen. Uit onderzoek blijkt namelijk dat het beroepingswerk in sommige gemeenten muurvast zit. Het gebeurt vaak dat een kerk wel een andere dominee wil maar de predikant geen beroep van elders krijgt, waardoor hij blijft hangen. 

Scriba dr. R. de Reuver van de PKN schrijft in een maandag gepubliceerde brief aan de synodeleden: "Het moderamen stelt voor de voorgestelde vertrekcompensatie niet in te voeren," omdat "een algemeen recht op vertrek-compensatie een ‘luxe-unicum’ zijn in de arbeidsvoorwaardelijke verhoudingen in ons land." 

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher