mudraise

Nieuws

11 april 2018 door Marina de Haan

Sta op uit de modder, versla slavernij

Voor de allereerste keer houdt International Justice Mission (IJM) een MudRaise met als doel om bij te dragen aan de afschaffing van slavernij. “De hele MudRaise is eigenlijk een grote metafoor, maar ook een grote werkelijkheid waar we mee te dealen hebben”, vertelt Herco van Houwelingen, marketingmanager van IJM, een wereldwijde beweging die armen beschermt tegen de plaag van geweld, zoals slavernij en mensenhandel. 

De modder is een beeldspraak voor het feit dat 40 miljoen mensen wereldwijd in slavernij leven. “Wij willen met zoveel mogelijk mensen in de modder en door de modder om daarmee een bijdrage te leveren aan het einde van slavernij.” Er wordt dus gestreden voor mensen die nu nog in slavernij zitten, maar ook voor collega’s in het veld. “Onze collega’s in bijvoorbeeld India en Cambodja worden dagelijks geconfronteerd met de modder van deze wereld. Zij zien het onrecht, soms letterlijk in hun gezicht.”

“Wij willen met zoveel mogelijk mensen in de modder en door de modder om daarmee een bijdrage te leveren aan het einde van slavernij.”

De MudRaise is een obstacle runover een parcour van 3, 6 of 9 kilometer. “Ook in ons werk komen we veel obstakels tegen die ervoor zorgen dat er geen recht wordt gedaan op deze wereld. Denk aan bijvoorbeeld onbekendheid, gebrek aan middelen, een gebrekkig rechtssysteem of corrupte politie.” Die obstakels worden tijdens de race gelabeld. “Deelnemers kunnen daardoor letterlijk meemaken hoe zwaar het werk kan zijn. Ze zien waar wij in de praktijk tegenaanlopen.” Ondanks de obstakels, blijft IJM zoeken naar mogelijkheden om hun doel te bereiken.

Zo is enkele jaren geleden een notoire mensenhandelaar in Calcutta opgepakt. “Hij werd beschermd door de lokale politie. De politie kwam zelfs weleens langs om meisjes te misbruiken. Met die lokale partij konden we natuurlijk niet samenwerken. We zijn een niveau hoger gegaan totdat we een luisterend oor vonden.” Dat oor vonden ze bij de politie van de staat, die had de wil en capaciteit om verandering te brengen. “De lokale politie wilde niets doen. De state policeheeft een reddingsoperatie op gang gezet, waardoor we de mensenhandelaar konden arresteren en de meisjes konden bevrijden.” 

"We willen dat alle mensen uit de modder gehaald worden."

Slavernij kan een ver-van-je-bed-verhaal zijn. IJM heeft bewust een aantal verhalen gekozen waar deelnemers voor kunnen racen. “We willen dat deelnemers zich identificeren met het verhaal. Daarom kiest iedere deelnemer voor een verhaal. Bijvoorbeeld dat van Maarko. Hij is een cybersex slachtoffer dat we gered hebben.” Op de dag van de MudRaise krijgt de deelnemer een shirt met foto, zodat je een cliënt op je hart meeneemt. De deelnemer draagt het verhaal als het ware bij zich. “Met Maarko ga je door de modder. Aan het eind spring je in het water en spoelt alle modder van je af. We willen dat alle mensen uit de modder gehaald worden.” 

Deelnemers wordt gevraagd een bedrag van €3300 aan fondsen te werven. Dat bedrag is gelijk aan de kosten van een reddingsoperatie. “Met dat bedrag kunnen we soms 1, 2 of 6 meisjes bevrijden uit een bordeel, complete families bevrijden en onlangs hebben we zelfs 147 mensen uit een steenfabriek in Zuid-India bevrijd. Door je in te zetten in de MudRaise en door geld te werven zijn deelnemers concreet bezig om vrijheid te werven voor mensen in slavernij.”

Samen een einde maken aan slavernij, doe je mee?

De MudRaise van IJM is op zaterdag 23 juni 2018. Wil je ook door de modder om een bijdrage te leveren aan het einde van slavernij? Geef je hier op

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher