Nieuws

10 april 2018 door Rik Bokelman

Vakbond voor dominees krijgt steeds meer hulpvragen

De Bond van Nederlandse Predikanten (BNP), de vakbond voor dominees, bestaat een eeuw, meldt het Reformatorisch Dagblad. BNP-directeur ds. mr. J. W. Verwijs zegt in de krant dat staken niet in het woordenboek van de BNP voorkomt. Druk uitoefenen wel. 

"Toen de kerkleiding wilde besluiten dat alle predikanten binnen twaalf jaar naar een andere gemeente moeten uitzien, hebben we gezegd: Dat gaat ons te ver. Uiteindelijk heeft dat voorstel het niet gehaald."

"Er zijn steeds minder predikanten, maar de hulpvraag neemt toe. Dat komt doordat de kerk het moeilijker krijgt: de ledentallen en financiën lopen terug en gemeenten met een verschillend karakter worden samengevoegd. Alle problemen komen dan op het bordje van de dominee."

Het predikantschap is in de loop van de jaren dan ook zwaarder geworden. "De vanzelfsprekendheid in het predikantschap is voorbij. De geloofscrisis in de maatschappij speelt ook in de kerk. [..] Mensen verwachten van de predikant dat hij of zij een inspirerende voorganger is. Dat geeft druk."

Lees meer.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher