jongeren

Nieuws

10 april 2018 door Rik Bokelman

Helft christelijke jongeren ervaart hoge prestatiedruk

Tijdens het EH-symposium`De moed om volwassen te zijn’ op vrijdag 6 april presenteert de EH de resultaten van een onderzoek dat afgelopen jaar heeft plaats gevonden onder ca. 1.000 christelijke jongeren. Het onderzoek richtte zich op identiteit en weerbaarheid en werd uitgevoerd door Janine Hogendoorn, oud-student EH-Basisjaar. Uit het onderzoek blijkt onder andere dat jongeren een hoge prestatiedruk ervaren.

“We hebben dit onderzoek geïnitieerd om te kijken welk effect onze samenleving heeft op christenjongeren. We zien namelijk dat de boodschap van het evangelie in scherp contrast staat met wat deze wereld verkondigt,” licht EH-directeur Els van Dijk toe. “Veel jongeren hebben angst voor de toekomst en komen moeilijk los van verwachtingspatronen van anderen. Zij ervaren het leven als een grote wedstrijd die je elk moment kunt verliezen.”Scholen

Het onderzoek is tot stand gekomen dankzij de medewerking van een aantal christelijke scholen. “Onder andere het Gomarus College in Groningen, het Pieter Zandt in Kampen en de Passie in Utrecht hebben de online enquête gestimuleerd bij hun leerlingen. Gezien de verschillende identiteiten van deze scholen hadden we daarmee ook meteen een brede, interkerkelijke groep te pakken,” aldus Van Dijk.

Uit het onderzoek dat voormalig EH-student Janine Hogendoorn onder bijna 1000 christelijke jongeren deed, blijkt dat ruim de helft van hen druk ervaart om in het leven te slagen. Een kwart van deze ondervraagden is bang maatschappelijk te mislukken. Dat vertelde ze onlangs bij de EO.

Het onderzoek maakt verder duidelijk dat veel jongeren moeite hebben met indelen van hun tijd. “50% van de jongeren verandert de plannen voor de dag nog regelmatig," zegt Janine. "Dat percentage ligt hoger dan ik had verwacht.” Social media speelt hierbij een belangrijke rol. “Als dit soort kleine dingetjes zo veel tijd kost, is het ook logisch dat je jezelf heel druk voelt en dat het niet opschiet met de plannen die je eigenlijk had.”

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher