kerk rwanda

Nieuws

09 april 2018 door Rik Bokelman

Rwanda sluit kerken zou gaan om "de eer van God"

In Rwanda zijn duizenden kerken op last van de overheid gesloten. Critici vrezen dat de regering meer controle nastreeft, maar kerkleiders hebben begrip voor de actie, meldt het Reformatorisch Dagblad. In het land is meer dan 90 procent christen.

De overheid zegt dat het kerken heeft gesloten omdat het de de economische draagkracht van het land ver te boven gaan. Onder de kerken zijn veel tenten of (krappe) huizen die als kerk fungeerden. Ze zouden in gebrekkige bouwkundige staat zijn en er zou een tekort zijn aan hygiëne. Ook hebben de kerken geen officiële vergunning om als kerk te opereren en is er regelgeving onderweg die van voorgangers theologische scholing eist. 

Pinksterkerken lijken het hardst te worden getroffen onder de nieuwe maatregelen. 

Een woordvoerder van de regering, Anastase Shyaka, zegt in nationale media dat het niet zo is dat de overheid vrijheid van godsdienst inperkt. „Het gaat om de eer van God”, zei hij in de Rwandese krant The New Times. "Christen-zijn betekent ook dat onze plaatsen van gebed aan standaarden voldoen die respect voor God tonen.”

Bisschop Louis Muvunyi van Kigali is het daar mee eens. "Wat er moet gebeuren, is in het belang van de mensen." De voorzitter van de Evangelische Alliantie in Rwanda sluit zich daar bij aan. Hij zegt hetzelfde. "Het is in ons aller belang."

Lees meer in het RD.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals
Vakanties
Hier adverteren?

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher