statenbijbel

Nieuws

08 april 2018 door Rik Bokelman

'De reformatorische gezindte heeft een groot theologsich probleem'

De gereformeerde gezindte is ziek. Dat schreef Nico van Steensel recent in het Reformatorisch Dagblad. Wat ondanks de reformatorische scholen hebben veel jongeren een zwakke geloofsidentiteit. Ook veel ouders missen geloofszekerheid. In reactie daarop schrijft Theo Post, leraar voortgezet onderwijs, dat de reformatorische gezindte een groot theologsich probleem heeft.

"De kern van het probleem is dit: zij leven met de idee dat God aan zet is. Trouwe (half) (on)bekeerde jongeren lezen de Bijbel, bidden en wachten tot God het doet. Maar ze beseffen niet dat God in Christus alles al gedaan hééft en dat onze onbekeerlijkheid vastzit op ons diep ingewortelde ongeloof."

"De oorzaak hiervan is de prediking. Jongeren ervaren de prediking niet meer als het verkondigen van de blijde boodschap, waarin de zaligheid in Christus Jezus wordt aangeboden aan eenieder die gelooft. In plaats daarvan krijgen ze stenen voor brood. Ze horen in allerlei toonaarden hoe God Zijn volk bekeert. Je moet bidden om de wedergeboorte." Toch blijven trouwe kerkgangers in hun geloof onverzekerd.

"In de prediking worden zij steeds teruggeworpen op zichzelf, op wat ze beleven, op wat ze wel of niet kennen en ervaren."

De oplossing? De Wet en Evangelie moeten in haar volle kracht verkondigd worden. "Goddelozen worden gerechtvaardigd. Hoe? Door het naakte geloof alleen. Gode zij eer."

Lees het hele artikel.

Reacties

D
Wat wij als reformatorische gezindte moeten leren, is dat de zaligheid niet in mijn hart te vinden is, maar die ligt buiten mij, in het volbrachte werk van Jezus Christus. En geloven in Hem is niets meer en niets minder dan je volkomen overgeven aan Hem. Dan mag je ook alles van Hem verwachten.
Dan mag je ook alles van Hem verwachten; ook Gods zaligheid in je hart door Zijn Geest.
Toon meer antwoorden (1)
Toon meer reacties (8)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher