Israëli’s onderweg

Dagelijks leven

09 april 2018 door Jeffrey Schipper

"Duizenden Israëli’s stellen na militaire diensttijd grote levensvragen"

Vaak horen we verhalen over de mooie dingen die er in Israël gebeuren. Maar er is ook een andere kant: de stress van het wonen op een plek te midden van vijandige volken. Israël heeft te maken met voortdurende oorlogsdreiging. Tijdens deze ontmoetingsdag staat stichting Israël en de Bijbel ook hierbij stil met als thema: ‘Israëli’s onderweg’. “Duizenden Israëli’s stellen na hun militaire diensttijd grote levensvragen,” zegt David van Wijck namens Israël en de Bijbel.

We willen Joodse mensen hun eigen boek, de Bijbel, teruggeven. God gebruikte hen om de Bijbel te schrijven en zorgvuldig over te leveren. Tegenwoordig hebben veel Joodse mensen zelf geen Bijbel in huis. Uit liefde en dankbaarheid willen we hen het Woord teruggeven.

Jullie staan stil bij de Israëlische backpackers die over de wereld reizen. Waarom?
“Na hun militaire diensttijd trekken jaarlijks zo’n 75.000 jonge Israëli’s de wereld in. Het is aangrijpend om te zien hoe velen eraan toe zijn.” David citeert een uitspraak van Shalev Paller, militair tijdens de Gaza-oorlog in 2014. Na zijn diensttijd ging hij naar India. Hij zei: ‘Er is een last die hoort bij het wonen in Israël. Een last die velen van ons meedragen: het gemis van een omgekomen vriend of familielid of eenvoudigweg de stress van het wonen op een onveilige plek.’

Per jaar gaan zo’n 50.000 Israëli’s richting India, waar zij de stress van continue oorlogsdreiging ontvluchten. “Als Nederland staan we bekend om de vele dijken die ons beschermen tegen het water. Je zou kunnen zeggen dat het Israëlische leger in eigen land functioneert als deze dijken. Het leger is als een dijk die de ‘vloedgolven’ van omringende vijanden tegenhoudt. Het is de prijs die bijna elke jonge Israëli betaalt.”

"Je zou kunnen zeggen dat het Israëlische leger in eigen land functioneert als deze dijken. Het leger is als een dijk die de ‘vloedgolven’ van omringende vijanden tegenhoudt."

Zorgt dit niet voor een te eenzijdig beeld? Israëlische soldaten zorgen toch ook voor leed bij hun tegenstanders?
“Tijdens onze ontmoetingsdag gaan we niet op de ingewikkelde, politieke situatie in Israël. Het gaat ons er om dat deze 18-jarigen te maken hebben met moeilijke situaties en de gevolgen daarvan. Dit jaar viert Israël haar 70-jarig bestaan. In dat kader lijkt het ons als stichting goed om de nood onder deze jonge Israëli’s die zich inzetten voor het bestaan hun land en volk onder de aandacht te brengen.”

Hoe vullen de Israëlische backpackers hun tijd in als ze in een land als India zijn?
“Om even aan de realiteit te ontsnappen houden soldaten zich bijvoorbeeld bezig met uitgaan. Verder is het bekend dat in India de overgrote meerderheid (90%, red.) in aanraking komt met drugs. Een groep verdiept zich in de Oosterse religies, bijvoorbeeld omdat het boeddhisme door middel van meditatie bekend staat om het stimuleren van zogenaamde innerlijke vrede.

De backpackers die kiezen voor Australië en Nieuw-Zeeland gaan daar over het algemeen naartoe om de natuur in te gaan om te kunnen ontspannen. Ook gaan er ieder jaar veel Israëli’s naar Zuid-Amerika. Bijvoorbeeld om te feesten in Rio de Janeiro of om de jungle in te trekken. Sommigen verdiepen zich in New Age of stammenreligies tijdens hun zoektocht naar de zin van het leven.

Kortom, deze reizen zijn voor voormalig soldaten dé kans om even alles te ontvluchten en met allerlei zaken te experimenteren.”

"Tijdens het backpacken kwam Gal Peter Lavie in aanraking met het Nieuwe Testament en is hij ook tot geloof gekomen."

In hoeverre brengt dit extra mogelijkheden voor evangelieverspreiding met zich mee?
“Ze staan voor alles open, dus bijvoorbeeld ook voor het Nieuwe Testament – dat in Israël nauwelijks verkrijgbaar is. Tijdens onze ontmoetingsdag zal de Israëlische Gal Peter Lavie vertellen over zijn diensttijd en backpackperiode. Tijdens het backpacken verbleef hij in christelijke gastgezinnen. Daar kwam hij in aanraking met het Nieuwe Testament en is hij ook tot geloof gekomen. Daarnaast herinner ik mij het verhaal van iemand die aan het rondneuzen was in een boekenkast in een guest house in Rio de Janeiro. In die boekenkast viel zijn oog op het Nieuwe Testament. In mum van tijd heeft de Israëliër vervolgens het Mattheüs-evangelie doorgelezen.”

Israël en de Bijbel gaat tijdens de ontmoetingsdag in op het thema ‘Israëli’s onderweg’ aan de hand van overdenkingen, lezingen, videoclips en getuigenissen. 's Middags is er een afwisselend seminarprogramma waarin bezoekers kunnen kiezen tussen thema's als 'Tussen jodendom en christendom', 'De impact van de diensttijd op de levens van Israëli's' en '70 jaar Israël: hoe nu verder?'. Tevens zal een nieuw project worden gelanceerd: een speciale backpackuitgave van het Nieuwe Testament voor deze groep Israëlische backpackers.

Klik hier voor meer informatie.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher