Bijbellezen

Levensverhaal

11 april 2018 door Jeffrey Schipper

Remzi: "Ik had nooit gedacht dat ik christen zou worden"

Net als veel andere Albanezen groeit Remzi op in een gezin dat zichzelf moslim noemt. Ze volgen een aantal tradities, maar doen verder weinig met hun geloof. Van jongs af aan voelt Remzi weerstand tegen christenen. Hij wil dan ook niets weten van het christendom. Inmiddels is Remzi 62 jaar oud, heeft hij een dochter en ziet zijn leven er totaal anders uit. De reden? Via zijn dochter heeft hij toegang gekregen tot Gods Woord. En wat hij daarin las heeft hem compleet veranderd.

Het is ons verlangen dat mensen tot geloof in Jezus Christus komen. Daarom dienen we de lokale kerk, overal ter wereld, met Bijbels, studiemateriaal en training.

Het leven van Remzi ziet er uit als het leven van veel Albanezen; levend onder moeilijke omstandigheden. De zomers zijn extreem heet, terwijl de winters ijskoud zijn en hele gebieden afgesloten zijn van de buitenwereld. Wegen zijn als gevolg van regen en sneeuw onbegaanbaar, dorpjes onbereikbaar. Doordat veel huizen slecht geïsoleerd zijn is het binnen ook koud. De koude en donkere periode symboliseert de geestelijke situatie van mensen. Ze kennen God niet en als ze al iets met een geloof doen bestaat dat meestal uit het uitvoeren van een paar tradities.

Zo ging het ook bij Remzi. Maar inmiddels niet meer. "Ik had nooit gedacht dat iemand als ik christen zou worden," vertelt Remzi. Hij legt rustig uit hoe dat toch gebeurd is.

"Een jaar geleden wilde mijn dochter een Engelse alfabetiseringscursus doen van Bible League. Ze wilde op die manier Engels leren lezen en schrijven. Ze vertelde me dat het mensen waren die de kinderen gratis onderwijs gaven. Het waren hele aardige mensen, zei ze. En ze spraken ook over hun christelijke geloof, maar op een hele nieuwe manier. Ik was in het begin heel boos, omdat ik het christendom maar niets vond." Zijn dochter blijft volhouden hoe aardig en liefdevol ze zijn en uiteindelijk gaat Remzi zelfs een keer met haar mee.
En steeds vaker.

"Ik had nooit gedacht dat iemand als ik christen zou worden."

Op een dag komt er een groepje christenen thuis bij Remzi. Eén van hen is een pastor die zelf bekeerd was uit een identieke situatie als Remzi en nu als christen leeft. En velen van deze groep hadden eenzelfde soort verhaal. "Ik was echt stomverbaasd door al die getuigenissen," vertelt Remzi.

Hij vertelt hoe hij een boek kreeg van Bible League met de titel 'Wie is God?'. Remzi: "Toen ik dit boek begon te lezen begreep ik wie God werkelijk was. Hoe God liefde is en hoe Hij Zijn zoon gegeven heeft voor ons."

Bijbel in mijn eigen taal
Remzi vertelt verder: "Ik heb Jezus nu in mijn leven en ik voel hoe God in mij aanwezig is en om mij heen is. Dat heb ik daarvoor nog nooit ervaren." Remzi vertelt hoe bijzonder het moment was dat hij een Bijbel ontving van Bible League. "Sinds die dag dat ik Gods Woord kreeg, lees ik er dagelijks in. En het is niet makkelijk om christen te zijn in een overwegend moslimomgeving, maar ik weet dat God bij mij is."

Dan zegt Remzi: "Ik ben zo dankbaar dat ik de Bijbel in mijn eigen taal mocht ontvangen als een cadeau. Mijn dochter en ik hebben Gods Woord leren kennen. We zijn de Bijbel echt gaan lezen en begrijpen. We kennen de Waarheid nu en we bidden dat nog veel meer mensen om ons heen uit de duisternis worden getrokken en God mogen leren kennen. Door Zijn Woord te lezen en begrijpen."

Het werk in Albanië
Bible League voert verschillende projecten uit in Albanië. Via de alfabetiseringscursus leren deelnemers lezen en schrijven, waarbij gebruik wordt gemaakt van Bijbelteksten. Zo leren ze het Evangelie kennen en leren ze lezen en schrijven. Daarnaast wordt Project Philip uitgevoerd. Daarbij krijgen mensen het Evangelie te horen en worden uitgenodigd om mee te doen aan Bijbelstudies. Zo leren ook zij Gods Woord lezen en begrijpen.

Lees hier meer over het werk van Bible League.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals
Vakanties
Hier adverteren?

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher