Rob de Wijk

Nieuws

06 april 2018 door Zicht

Prof. dr. Rob de Wijk: "Israël heeft een serieus probleem"

De steun vanuit Europa voor de staat Israël brokkelt steeds verder af. Dat constateert prof. dr. Rob de Wijk, hoogleraar Internationale Betrekkingen en Veiligheid aan de Universiteit Leiden.

Israël heeft volgens hem een serieus probleem. De belangstelling voor het Israëlisch-Palestijnse conflict neemt af. "Je merkt gewoon dat veel westerse landen hun vingers er niet meer aan willen branden," zo stelt hij in een interview met het tijdschrift Zicht, uitgave van het Wetenschappelijk Instituut voor de SGP.

Volgens prof. De Wijk kan Israël daarom niet langer blijven doorgaan met het beroep op het verleden, dus bijvoorbeeld op de Holocaust. "Ik weet dat dit erg gevoelig ligt en dat je dit eigenlijk niet mag zeggen. Het is niet politiek correct, maar ik zeg het toch: het argument raakt uitgewerkt. Het land bestaat inmiddels al 70 jaar en kan zich zo’n houding niet langer permitteren. Want doordat het argument sleets is geraakt, zullen steeds meer landen Israël gaan behandelen als een gewoon, normaal land dat geen bijzondere bescherming behoeft."

‘Huidige strategie Israëlische regering is riskant’
De hoogleraar die tevens directeur is van het Haags Centrum voor Strategische Studies (HCSS) heeft een confronterende boodschap voor Israël. "De feiten kun je niet negeren. Het lijkt mij dat zich hier een groot probleem voor Israël gaat voordoen. Want de huidige strategie van de Israëlische regering is riskant, omdat die als effect heeft dat Israël andere landen van zich vervreemdt – ik doel dan op staten die met het land sympathiseren of zich redelijk welwillend opstellen tegenover Israël."

Prof. De Wijk laat zich kritisch uit over de opstelling van de Amerikaanse president: "President Trump (...) doet een stap naar voren door de Amerikaanse ambassade naar Jeruzalem te verplaatsen. Daardoor wordt het er allemaal niet gemakkelijker op. Want deze actie leidt tot een scheuring in het westerse kamp. Amerika staat er nu heel anders in dan Europa. Dat betekent dat Israël door deze affaire ogenschijnlijk nog maar één echte bondgenoot overhoudt: de VS. In woorden staat Europa nog wel aan de kant van Israël, maar doordat de Europese landen de VS niet met daden steunen is dat bondgenootschap enorm verzwakt."

Het volledige interview is te lezen in Zicht, het het kwartaaltijdschrift van de Guido de Brès-Stichting, het Wetenschappelijk Instituut voor de SGP. Klik hier voor meer informatie.

Reacties

H
Zou je de titel ook andersom kunnen draaien?

Wie heeft er nu eigenlijk een serieus probleem, als ik kijk naar de bijbelse toekomstverwachting, Israel of de landen van europa?

REAGEER
l
Waarom de strijd en dat al zo lang.Waarom staat Israel zo alleen (uitzonderingen daar gelaten). Wat zegt de Bijbel over Israel.? Israel is Gods oogappel.God verkoos zich dit volk. Jezus zal weder keren op de Olijf berg die ligt voor Jeruzalem dus in Israel. Gods tegenstander de leugenaar van de beginne (satan) weet dat als geen ander. Niet de Profs van welk instituut, europa of amerika zullen het bij het rechte eind hebben, maar de God

van Israel zal het laatste woord hebben. Lieve mensen het is een strijd tussen licht en duisternis..
REAGEER
F
Ik geloof dat de heidenvolken een probleem hebben lees maar de profeten, want het oordeel over de heidenvolken is aanstaande die waren niet alleen voor toen maar ook voor vandaag de dag. De God van Israel is niet veranderd elk geprofiteerd woord zal uitkomen, en er zijn er nog genoeg.Vergeet ook niet veel profetieen zijn voor het verleden , heden en toekomst.
REAGEER
Toon meer reacties (4)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher