goud, wierook en mirre

God

05 april 2018 door Jeffrey Schipper

Waarom kreeg Jezus wierook en mirre?

Waarom kreeg de Heere Jezus wierook en mirre? Dit vraagt een vragensteller in de vragenrubriek van Refoweb.nl. Ds. C. den Boer geeft antwoord.

Wij weten, dat pure wierook die door de Joden, de Grieken en de Romeinen werd gebruikt, een substantie is, die thans wordt genoemd olibanum, een product van zekere bomen van het soort Boswellia (Amyridaceae); deze groeiden in de kalksteenrotsen van Zuid Arabië en Somalië (Jes. 60:6; Jer. 6:20).

Sommige van de bomen groeiden tot een aanzienlijke hoogte en sloegen hun wortels tot grote diepte in de grond. De hars werd verkregen door insnijding van de bast en werd verzameld in geelachtig, semi-transparante brokken die gemakkelijk fijngestampt konden worden. Deze werd gebruikt om de wierook van te maken die door zijn liefelijke reuk het symbool was van stille aanbidding in tempels en ook onder de Joden."

Den Boer voegt toe dat mirre werd gebruikt als element van heilige zalfolie (1) en als reukwerk (2). "De wijzen uit het Oosten (Matth. 2:11) vereerden de pasgeboren Jezus met deze parfum als met hun liefdesgeur. Hun mirre was hun een toonbeeld van liefde voor Hem als Koning. Zij brachten die mirre met zich als een offer voor het kind Jezus."

Lees hier de volledige beantwoording van ds. Den Boer.

Reacties

De traditie van monarchen in het Oosten om geschenken te geven is ontstaan bij hun aartsvader Abraham. Genesis 25:6. De bezoekers uit het Oosten brachten goud als er een kind werd geboren uit een koninklijke familie. Ook alles wat des Abrahams was gaf deze aan Isaac als enig erfgenaam. De zonen van Ketura (wierook) ontvingen geschenken ten tijde zij naar het Oosterland werden gezonden. In deze geschenken is

een diepe profetische symboliek besloten. Mirre was ongebruikelijk bij geboorten, omdat dit werd gebruikt bij begrafenissen.

REAGEER

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher