religies

Nieuws

05 april 2018 door Geloof in de democratie

Atheïsten, christenen, jood en moslim in debat: Brengt religie meer vrede, of meer oorlog?

Hoeveel ruimte is er voor religie in een seculiere samenleving? Als we naar het maatschappelijke debat over de excessen van godsdiensten kijken – het misbruik in de katholieke kerk, misbruik in joodse gemeenschappen en het terrorisme uit naam van god – lijkt het makkelijk om te oordelen.

Maar religie biedt juist ook houvast en zingeving in een snel veranderende wereld. Op de hele wereld is er geen volk te vinden zonder religie. Gelovig zijn zit dus niet alleen diep verankerd in onze cultuur, maar ook in ons menszijn. Het aantal gelovigen op de wereld blijft in weerwil van het maatschappelijke debat gestaag toenemen. Daarom vindt op 8 april een debat plaats tussen atheïsten en theïsten over de invloed van religie op de maatschappij in de moderne tijd. Brengt religie meer vrede, of meer oorlog?

Deelnemers aan het debat zijn Floris van den Berg (atheïst), Tamarah Benima (Joods), Hans-Martien ten Napel (Protestants), Nahed Selim (Katholiek), Alaeddine Touhami (Moslim) en Paul Cliteur (atheïst). Klik hier voor meer informatie.

Reacties

Is het wellicht zinvol om eens na te denken over de volgende vraag:

"Is het mogelijk te geloven zónder religieus te zijn?"

Als dat namelijk zo is, blijft er heel veel tijd en energie over om werkelijk te doen wat goed is in Gods ogen. En er blijft geen religieus standpunt meer over om je druk over te maken en/of elkaar naar het leven te staan.

Zal helaas wel utopie blijken, want de mens wil altijd zelf iets doen (en beloond worden).
REAGEER

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals
Vakanties
Hier adverteren?

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher