Nieuws

05 april 2018 door Jeffrey Schipper

Ds. Wim de Bruin pleit voor een versobering van ons leven

"Op alle niveaus dringt het besef door: het moet echt anders. De afgelopen tweehonderd jaar hebben we langzaamaan de aarde zo zwaar belast dat de aarde er letterlijk van gaat beven," betoogt ds. Wim de Bruin in het Nederlands Dagblad.

De Bruin is van mening dat het milieuprobleem in de eerste plaats "een probleem van de menselijke hoogmoed" is. Zo wijst hij op een combinatie van menselijke beheersingsdrang, minachting voor de schepping, hebzucht en expansiedrift. De dominee ziet dat de energietransitie in ons land in een hogere versnelling gaat. Zo gaan vanaf 2021 geen gewone cv-ketels meer geplaatst worden.

"Voor waardevol mens-zijn vandaag is soberheid van groot belang: de enorme stortvloed van goedkope spullen en goedkoop vermaak legt zo’n beslag op onze levensruimte en tijd dat ze ons opslokken. Daardoor verliezen we rust, reflectie, innerlijke vrede, en tasten we de planeet die ons gegeven is aan." De christelijke gereformeerde predikant uit Zutphen wijst op trends als ‘ontspullen’, ‘flexitarisme’ en ‘social-media-vasten die volgens hem een groeiende behoefte aan soberheid aantonen.

De Bruin: "Als je als christen je leven gaat versoberen is dat geen strategische keuze om de wereld te redden. Het is een keuze om voor Gods aangezicht waarachtig mens te zijn, de aarde tegemoet te treden als Gods gave en je medemens als je broer of zus. Het is het diepe verlangen om zo te leven dat de ander en de schepping er door tot bloei komen. Een manier van leven die in zichzelf veel vreugde bergt."

Lees het volledige commentaar van ds. Wim de Bruin in het Nederlands Dagblad.

Foto: Twitter

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher