Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

16 januari 2009 door Redactie

"Jezus is geen echte filmheld"

Een speelfilm over het aardse leven van Jezus? Dat kun je haast niet goed doen, was de conclusie van een studie- en kijkmiddag gisteren, georganiseerd door de Katholieke Raad voor Israël.

Jezus is geen echte filmheld. Aan twee onmisbare ingrediënten van grote publieksfilms, romantiek en actie, ontbreekt het namelijk in zijn levensverhaal. Bovendien: hoe zag Hij er eigenlijk uit? En hoe breng je de menswording van Gods Zoon, de opstanding, de hemelvaart, zijn wonderen in beeld?

Theologe en filmkenner Marjet Verbeek zette de obstakels voor het maken van een goede Jezusfilm op een rijtje, gisteren aan het begin van een studie- en kijkmiddag van de Katholieke Raad voor Israël.

Een film kan ook niet de diepere betekenislagen in het evangelie laten zien, zei ze.

Filmgeschiedenis
In ruim honderd jaar filmgeschiedenis zijn tussen de zestig en honderdtwintig films over het leven van Jezus op aarde gemaakt. Nog nooit heeft een Jood de hoofdrol gespeeld. ,,Waar blijft de regisseur die dat aandurft?'', klonk de vraag gisteren.

Verbeek signaleerde dat filmmakers de gevangene zijn van een eeuwenlange beeldtraditie: Jezus moet eruit zien als op de schilderijen van Memling of Leonardo, anders begrijpt het publiek het niet.

Ook sprak Verbeek zich uit over de kruisdood. Jezus zou dan iemand zijn die voor gerechtigheid kiest, en onterecht als 'held' worden neergezet. Iemand in de zaal vindt het juist ,,bedenkelijk'', zoals het evangelie van Jezus hier wordt vermengd met een lokale vrijheidsstrijd. En dat is de kunst.

[Bron: Nederlands Dagblad]

Zending
Het gevaar hierin is, dat er inhoudelijk van de Bijbel wordt afgeweken en een  'hollywood-gehalte' ten koste gaat van de betekenis die in het Evangelie ligt. Een bepalende factor hierbij is wat de intenties zijn geweest van de filmproducenten. Is het gemaakt om geld mee te verdienen of om Gods boodschap te brengen?

In het zendingsveld wordt veelvuldig gebruik gemaakt van film als materiaal om mensen het Evangelie te brengen. CIP.nl berichtte eerder al dat er mensen in Afrika tot geloof zijn gekomen tijdens het bekijken van de film 'Jesus.' Mensen begrijpen vaak het Evangelie wanneer ze een dergelijke film bekijken. Ook in islamitische landen gebruikt onder andere Operatie Mobilisatie films die het Evangelie uitleggen.


Crowdfund
- "Dit Kind is gesteld tot een val en opstanding van velen in Israël en tot een teken dat tegengesproken zal worden." (Luk 2:34b)
- Joyce werd geraakt door de rust van een collega: "Geloof geeft mij nu zelf hoop en liefde"
Meer over Crowdfund »

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen