Piet Vergunst

God

05 april 2018 door Piet Vergunst, De Waarheidsvriend

Piet Vergunst wijst op toenemende Jodenhaat: Gods volk wordt bedreigd

"Op internet neemt antisemitisme toe, in Amsterdam wordt een Joods restaurant bedreigd, in Iran start volgende week een ‘Zandloper-festival’, dat verwijst naar de zandloper-klok die de dagen aftelt tot de voorspelde ondergang van de Joodse staat.
Niemand kan ontkennen dat de haat tegen het volk van God religieus geladen is. En wat doen wij?," vraagt Piet Vergunst zich af in De Waarheidsvriend.

De Waarheidsvriend is het huisorgaan van de Gereformeerde Bond in de Protestantse Kerk in Nederland.

"Oskar Gröning is overleden, halverwege de maand maart. De ‘boekhouder van Auschwitz’ is 96 jaar geworden. Drie jaar geleden was hij een van de laatste mensen die veroordeeld werden vanwege de volkerenmoord op de Joden tijdens de Tweede Wereldoorlog. Bij hun aankomst in het concentratiekamp telde Gröning het afgepakte geld van de slachtoffers en verstuurde het naar SS-kantoren in Berlijn. Hem werd medeplichtigheid ten laste gelegd aan de moord op 300.000 Joden in Auschwitz, dertig procent van hen die daar stierven.

Als de kleine krantenberichten over de dood van nazibeulen ten einde raken – 73 jaar na de bevrijding van Auschwitz –, zullen we op een andere manier moeten zorgen dat we de Holocaust niet vergeten. In België en Duitsland wordt het openbaar ontkennen van de massavernietiging van de Joden strafbaar gesteld – veelzeggend dat deze positieve maatregel nodig is.

‘Nie wieder’
1945 was echter geen streep, ook al staan de woorden ‘Nie wieder’ op de herdenkingssteen bij het geboortehuis van Adolf Hitler. Dat ‘nooit weer’ kan de wereld niet waarmaken, kan in ons land evenmin werkelijkheid worden. Het Centrum Informatie en Documentatie Israël liet onlangs weten dat antisemitisme (Jodenhaat, gebaseerd op hun ras of godsdienst) op internet toeneemt. Directeur Hanna Luden gaf aan dat ‘de grenzen waar legitieme kritiek op Israël overgaat in antisemitisme, steeds vaker opgezocht of overtreden worden’. Ze wees hierbij op DENK, de politieke partij die op facebook een afbeelding van de machtige Joodse lobby in het duister plaatste, een verwijzing naar de antisemitische Protocollen van de Wijzen van Sion (een document uit het begin van de twintigste eeuw, dat een verzonnen verslag is van een vergadering waarin Joden een plan zouden maken om de wereldheerschappij te veroveren).

Niemand kan ontkennen dat de haat tegen het volk van God religieus geladen is. En wat doen wij?

Verklaarbaar is daarom dat DENK het zogenoemde ‘Joods akkoord’ in Amsterdam niet ondertekende, waarin de meeste politieke partijen zich onlangs uitspraken tegen antisemitisme in de hoofdstad. De overheid is voornemens harder op te treden na aanvallen tegen de Joodse gemeenschap.

Zandloper-festival
Als er één land is dat de haat tegen Gods uitverkoren volk voedt, dan is het Iran. Nieuw dieptepunt in dit opzicht is het ‘Zandloper-festival’, dat volgende week gehouden wordt. In 2015 voorspelde de hoogste leider van het land, ayatollah Khamenei, dat de staat Israël in 2040 niet meer bestaat; twee jaar later werd in de hoofdstad, Teheran, een zandloper onthuld die de dag tot dit jaar aftelt. Het komende festival biedt plaats aan anti-Israël-kunst en anti-Israël-uitlatingen in de media die naar de ondergang van het land verwijzen. Ongeveer 2400 regeringsonafhankelijke organisaties uit Europa, Noord- en Zuid-Amerika en Azië die zich tegen Israël keren, hebben de taak om dit festival wereldwijd te promoten.

Blijvend de olijfboom
Hoezeer de forse bejegening van het Joodse volk je kan raken – wie kan zonder emotie kennisnemen van de massale vernietiging van Joden in de oorlog? –, enige ontspannenheid mag de kerk in dit opzicht ook hebben. Waarom? Omdat God Zelf voor Israël instaat en opkomt, ook door de diepte, ook in zijn lijden. De Heere schrijft Israël niet af bij Zijn gang door de geschiedenis. Israël blijft de olijfboom waarin de kerk uit de heidenen als wilde takken (dat is verootmoedigend) ingeënt worden.

Nee, de Heere wil niet van Israël af, zoals Jeremia (31:37) het beeldend verwoordt: ‘Als de hemel hierboven ooit opgemeten zou kunnen worden en de fundamenten van de aarde beneden onderzocht zouden kunnen worden, dan zou ook Ik heel het nageslacht van Israël verwerpen, om alles wat zij gedaan hebben, spreekt de Heere.’"

Het volledige artikel van Piet Vergunst is hier te lezen. Klik hier om De Waarheidsvriend te ontvangen.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher