Winnie Mandela

Nieuws

04 april 2018 door MijnKerk.nl

Ds. Otto Grevink over Winnie Mandela: het ongemak van de strijd tegen het kwaad

"De nagedachtenis aan Winnie Mandela (81), die deze week overleed, is wat ongemakkelijk. De vrouw die het anti-apartheidsverzet een gezicht gaf toen haar man Nelson gevangen zat, was ook hard en onverzoenlijk," schrijft ds. Otto Grevink in een nieuw commentaar voor MijnKerk.nl.

Haar imago liep in 1991 een gevoelige deuk op toen ze door de rechtbank schuldig werd bevonden voor haar aandeel in de ontvoering van de veertienjarige Stompie Seipei, een zwarte jongen die wegens vermeend verraad was vermoord. In 2003 werd Winnie Mandela veroordeeld wegens fraude en diefstal. Ze kreeg hiervoor vijf jaar celstraf, die later werd omgezet in een voorwaardelijke straf.

Grevink: "Haar werd eens gevraagd of zij iemand zou kunnen doodschieten. Ze antwoordde zonder letterlijk ja te zeggen dat ze na het geweld dat ze de politie had zien plegen bij de rellen in de townships, ervan overtuigd was dat de vijand met dezelfde methoden moest worden bestreden.

Het ongemak dat ik voel bij de nagedachtenis van Winnie Mandela zit misschien niet eens in het geweld, maar in haar onverzoenlijkheid. Los van dat er meer speelde tussen Nelson en Winnie, zal dat ook meegespeeld hebben in hun verwijdering na de vrijlating van Nelson Mandela. Uiteindelijk zijn ze gescheiden. Nelson Mandela geloofde in de regenboog-natie. En hij geloofde in verzoening. Winnie leek dat stadium voorbij te zijn.

Wat is de graadmeter in hoeverre je kwaad met kwaad mag bestrijden? Misschien is die graadmeter wel in hoeverre je in je eigen waarheid gaat geloven. Want de waarheid vertroebelt in de strijd tussen goed en kwaad."

Lees hier de volledige blog van ds. Otto Grevink.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher