Nieuws

04 april 2018 door Laurens Sok

De christen als ‘onbeschermd mensensoort’

De storm is grotendeels geweken. Maar wat een week hebben we achter de rug. De bijsluiter bij het Reformatorisch Dagblad zorgde voor een storm van reacties. En die reacties waren niet allemaal even netjes. Laten we het daarop houden.

Over de beruchte bijsluiter ga ik het niet hebben. Wel over de reacties die daarop volgden. Want als we dat op een rijtje gaan zetten, gaan we een tendens in de samenleving zien die alleen maar heviger wordt. Een tendens waar we, zeker als christenen, niet blij van worden.

Reacties werden vooral online gegeven. Waaronder Twitter. Twitter is een mooi medium, maar af en toe ook een bijzonder ‘zwart’ medium. Het is een platform geworden waar, buiten de zinnige en nuttige reacties, ook ontzettend veel slechte, harde en kwetsende uitlatingen worden gedaan. Vaak ook ongenuanceerd. Ook bij deze ‘(twitter)storm’. Binnen enkele uren stonden er onder de hashtag ‘Reformatorisch Dagblad’ reacties als: ‘christendom is homohaat’, ‘griezelige intolerantie’ of ‘f*ck het Reformatorisch Dagblad’.

In Nederland gaan we nogal prat op het recht van vrijheid van meningsuiting. Een recht dat bijna heilig wordt verklaard en overal boven staat. Zo lijkt het. Maar de bijzondere paradox laat zien dat dit recht blijkbaar niet door iedereen gebruikt mag worden. Want als we kijken naar de uiting van de bewuste organisatie, die de flyer bijsloot bij het Reformatorisch Dagblad, maakte zij gebruik van dit recht. Dit recht werd bruut en hardhandig neergeslagen.

‘Afwijkende meningen’ worden niet meer getolereerd. En zeker als het ook nog eens die ‘gekke christenen’ betreft met hun ‘middeleeuwse standpunten’.

Tijdens een vredig protest in Nijmegen werd deze bewuste organisatie ook nog eens uitgescholden, werden spullen vernield en werden ze fysiek aangevallen. Maar dat is nog niet alles. De redactie van het Reformatorisch Dagblad liet weten dat ze zijn bedreigd en de meest vreselijke verwensingen hebben gekregen. Tot persoonlijke dreigementen aan toe. En dat, wat nog het meest bijzonder is, onder valse verdachtmakingen.

Persoonlijk maak ik mij zorgen over deze ontwikkeling. Want blijkbaar mag een minderheid niet meer zeggen wat zij denkt. ‘Afwijkende meningen’ worden niet meer getolereerd. En zeker als het ook nog eens die ‘gekke christenen’ betreft met hun ‘middeleeuwse standpunten’. Blijkbaar geeft dat de meerderheid een vrijbrief om alles maar te mogen zeggen. De ‘waanideeën’ van deze groep moeten uitgebannen worden. En snel! Een christen wordt een onbeschermd menssoort dat zijn mening maar voor zich moet houden en mee moet gaan met de morele superioriteit van de meerderheid. Bijzonder trouwens om te zien dat de meerderheid het morele kompas wat selectief gebruikt.

We zullen er als christenen aan moeten wennen dat dit vaker zal gebeuren. Iets wat eigenlijk al gaande is. De vraag is alleen hoe we hiermee omgaan. De botte bijl hanteren en met gelijke munt terugslaan of het gesprek aangaan en met respect de meerderheid tegemoet treden. Het principe om een lichtend licht te zijn en een zoutend zout is hierbij zo ontzettend belangrijk. En na Goede Vrijdag en Pasen hebben wij een oogverblindend licht gezien. Een licht waar wij als het goed is van gaan stralen. Iets wat zichtbaar zal zijn voor de wereld om ons heen. Gelukkig staan we dus niet alleen!

Laurens Sok is (online) communicatiemedewerker. Bezoek hier zijn website of volg hem op Twitter.

Reacties

Juiste weergave van wat er in onze maatschappij steeds gangbaarder dreigt te worden. Vrijheid die helaas ten koste dreigt te gaan van een minderheid. Hoe gekker moet het nog (gaan) worden? Het laat noodzaak om de naamgeving van christelijke partijen te veranderen in “partij voor de christenen”, inderdaad een bedreigde “soort” onder de mensen!
REAGEER

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher