Leger Israël

Nieuws

04 april 2018 door CIDI

Hamas zet protesten door tot "heel Palestina is bevrijd"

Afgelopen vrijdag deden naar schatting zo’n 30.000 Palestijnen mee aan de 'Mars van Terugkeer' in Gaza aan de grens met Israel. Er zijn 19 Palestijnen omgekomen. Hamas zegt dat de protesten door zullen gaan tot “heel Palestina bevrijd is,” meldt het CIDI (Centrum Informatie en Documentatie Israël).

Vrijdag begonnen Palestijnen met demonstraties langs de grens, die weken moeten gaan duren. Daardoor vielen op de de eerste dag van de Mars van de Terugkeer zeker zestien doden onder de actievoerders terwijl er ongeveer 1.400 gewond raakten. Volgens Israëlische veiligheidsdiensten waren tien van de omgekomen Palestijnen actief bij verschillende terroristische groeperingen, waaronder Hamas, de Al-Aqsa Martelarenbrigade en Globale Jihad.

De VN-Veiligheidsraad hield een dag na de botsingen een noodvergadering. Meerdere leden claimden dat het door het Israëlische leger (IDF) gebruikte geweld “disproportioneel” is en riepen op tot een onafhankelijk onderzoek. Een door Koeweit ingediende resolutie die het Israelische optreden veroordeelt, werd door een Amerikaans veto tegengehouden.

Hamas zegt dat de protesten door zullen gaan tot heel Palestina bevrijd is. Hiermee doelen zij niet op een vreedzame tweestatenoplossing met Israel, maar op het vernietigen van de Joodse staat. De bedoeling is dat de demonstraties tot 15 mei door zullen gaan. De Palestijnen herdenken die datum als Dag van de Catastrofe omdat ongeveer 700.000 Palestijnen zijn gevlucht of verdreven tijdens de Arabisch-Israëlische oorlog in 1948.

Een dag voor de aanvang van de Mars van Terugkeer, was een toespraak op het door Hamas gerunde Al-Aqsa TV te zien waar de Palestijnen worden opgehitst. “Het Palestijnse volk zal zijn land met bloed bevrijden, met martelaren, met vrouwen en met kinderen.”

Bij confrontaties tussen IDF en demonstranten bij de grens met de Gazastrook is dinsdag een Palestijn omgekomen. IDF meldde dat bericht te onderzoeken. Het Israëlische leger heeft onderstaande beelden vrijgegeven waarop is te zien hoe er vanaf de grens door Palestijnen met vuurwapens geschoten wordt. 

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher