biechtstoel

God

03 april 2018 door Jeffrey Schipper

Broeder Savio zag in de Paasweek een druk bezette biechtstoel

In de kerk van het Kapucijnenklooster aan de Dommel in Den Bosch kan nog gebiecht worden. In een houten biechthok, geheel anoniem, kan de gelovige - geknield of zittend - zijn hart luchten. In de Volkskrant vertelt broeder Savio dat de biechtstoel in de Paasweek drukker bezet was dan anders.

Cultuurpsycholoog en godsdienstwetenschapper Hessel Zondag benadrukt dat biechten niet te vergelijken is met therapie. Bij een therapeut is de persoon van de therapeut doorslaggevend voor het slagen van de therapie. De priester is, oneerbiedig gezegd, niet veel meer dan een oor. 

Theologiehoogleraar Marcel Poorthuis merkt op dat de biecht is geprivatiseerd. Wat Poorthuis vaak hoort: ik ben wel religieus, maar met het instituut heb ik niets. Broeder Savio spreekt gelovigen van heinde en verre "over wat voor hen belangrijk is of waarmee ze worstelen."

Savio citeert Jesaja 43: 'Als een mens door rivieren moet gaan en door vuren, is God bij hem.' Volgens hem is dit de kern van biechten. "Een teken van Gods liefde in goede maar vooral ook in slechte tijden."

Lees het volledige artikel in de Volkskrant.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher