Steef de Bruijn

Nieuws

29 maart 2018 door Jeffrey Schipper

Hoe hoofdredacteuren RD en ND reageren op christelijke flyer zoenende mannen

"Wat me vooral raakt, is het totale onbegrip voor Bijbelse standpunten rond huwelijk en gezin. Zelfs minister Ingrid van Engelshoven deed mee." In een commentaar reageert Steef de Bruijn, hoofdredacteur van het Reformatorisch Dagblad, op de ophef die is ontstaan over een opvallende bijsluiter in zijn krant.

De flyer tegen zoenende mannen - afkomstig van actiegroep Gezin in Gevaar - is maandag in een oplage van 40.000 exemplaren met het dagblad mee verstuurd. Stichting Civitas Christiana ageert tegen een ‘onsmakelijke reclame’ van SuitSupply, waarin twee zoenende mannen te zien zijn. In reactie daarop startte Jasper Klapwijk een crowdfundingsactie waarmee hij meer dan 5000 euro heeft vergaard om een paginagrote advertentie met zoenende mannen in die christelijke krant te kunnen plaatsen.

In zijn commentaar benadrukt De Bruijn opnieuw dat het ging om een commerciële bijlage. "De redactie vindt er dus niets van." Hij voegt eraan toe dat hij het moedig vindt dat Civitas Christiana opkomt voor het gezin. "Het rode kruis door de poster is bedoeld om te ageren tegen tongzoenende mannen, niet vanwege de mannen zelf maar vanwege hun gedrag. Als daar verwarring over kan ontstaan, moet je je afvragen of je die boodschap in de goede vorm hebt gebracht."

Sjirk Kuijper, hoofdredacteur van het Nederlands Dagblad, vindt dat Civitas Christiana "boosaardig dom" te werk gaat. Hij benadrukt dat Jezus Christus niet de inspiratiebron van deze stichting is, maar 'grondleggende principes van de Europese cultuur: traditie, familie en privé-eigendom’. "In die traditie past het kennelijk je aversie tegen anders geaarden te uiten in termen die niets met christelijke naastenliefde en bijbelse ethiek."

Volgens de ND-hoofdredacteur hoopt de kleine katholieke stichting via de reformatorische zuil "handtekeningen te oogsten" om homoseksualiteit te bestrijden. "Zo wordt het klimaat er niet herbergzamer op voor de stille homo’s in reformatorische kerken. Meer dan voor de lastigste bijbelteksten, zijn zij beducht voor ordinaire weerzin (‘Bah! Vies! Onsmakelijk!’) die onder quasi-gelovig vaandel wordt geconserveerd."

De RD-hoofdredacteur gaat ook in op de vraag die hem vaak is gesteld: WWJD (What would Jesus do)? De Bruijn is ervan overtuigd dat Christus het huwelijk zou hebben verdedigd. "Christus is de Schepper, Die op de zesde dag man en vrouw schiep en bijeenbracht. (...) Wijs mij de plaats in de Bijbel aan waar er één positief woord gesproken wordt over andere relatievormen waarin seksualiteit een plaats heeft?"

Daar wil hij het niet bij laten. De Bruijn wijst op Jezus' reactie op de overspelige vrouw. 'Die van ulieden zonder zonde is, werpe eerst de steen op haar.' "Niet omdat Hij de zonde goedkeurde. (...) Maar wél omdat Hij zondaren ontving, met hen at en Zelf met zondaren en overtreders geteld wilde worden: met hoeren en tollenaren, met homo’s en hoofdredacteuren."

Lees hier het volledige commentaar van Steef de Bruijn en klik hier voor het commentaar van Sjirk Kuijper.

Foto: RD, Anton Dommerholt

Reacties

Tongzoenen hoort helemáál niet in de openbare ruimte.
B
Van harte eens HB; de reacties van ND en RD zijn ook weer typerend, ND schuwt de duidelijke afwijzing van deze zieke onzin, RD is duidelijker.

Het is misselijk makend, hoe het verplicht accepteren ons via de STER en films door de strot wordt geduwd.

Het Bijbelse standpunt staat in Lev. 18 en 20 , er is over dit gedrag geen goed woord te zeggen, net zo min als over de andere seksuele zonden in die hoofdstukken: (hetero)-overspel /incest /pedofilie/sex met dieren.

Leef gezond, leef Bijbels.

Shalom

Ben Kok (joods-chr. pastor)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher Spotify