Jeannet Groen

Dagelijks leven

29 maart 2018 door Sjoukje Dijkstra

"Voor elke keer dat ik aan het werk ga, wordt er gebeden"

“… omdat ieder mens kostbaar is”, zo luidt de slogan van Mercy Ships, een organisatie die met varend ziekenhuis Africa Mercy de allerarmsten wil helpen door medische zorg te bieden. Jeannet Groen werkte zes weken als vrijwillige verpleegkundige aan boord van dit schip.

Sjoukje Dijkstra
Mercy Ships Holland wil mensen en middelen mobiliseren ter ondersteuning van het internationale werk van Mercy Ships. Mercy Ships wil, in navolging van Jezus, hoop geven en genezing brengen aan kansarme mensen in de allerarmste ontwikkelingslanden.

Voor Jeannet was het niet de eerste keer dat ze als vrijwilliger in het buitenland aan de slag ging, maar wel de eerste keer op zo’n bijzonder schip. Een droom voor haar om juist bij Mercy Ships aan de slag te mogen gaan. “Dat ieder mens kostbaar is, sprak me aan. De gedachte hierachter is: ‘je kunt niet de hele wereld veranderen, maar je kunt wel de wereld voor één persoon veranderen.’ Dat merk je op het schip ook. Er hangt zo’n goede sfeer. Iedereen is er voor elkaar.”

Dressceremonie
De verpleegkundige die aan de slag ging op dek A (de vrouwen gezondheidszorg), zag veel patiënten die zwanger geweest zijn. Soms ook vrouwen die hun kind verloren zijn. “Ik heb veel incontinentieproblemen gezien, veel fistels bij vrouwen die teveel druk op hun blaas hebben gehad tijdens de bevalling/zwangerschap.”

Jeannet woonde ook een zogenaamde dress ceremonie bij. Vrouwen, die genezen zijn van hun incontinentieprobleem, vieren dat door een hele mooie jurk aan te trekken. “Dat vond ik mooi om te zien.” Volgens Jeannet is incontinentie een groot probleem, ook voor het sociale leven van de vrouwen. “Na de bevalling hebben ze vaak een natte jurk en ze ruiken naar urine. Wanneer ze dan geopereerd zijn, kunnen ze hun eigenwaarde terugvinden. De nieuwe jurk is om aan te tonen dat ze herboren zijn. Eindelijk worden ze weer geaccepteerd in de samenleving.”

"Elke keer dat je aan het werk gaat, wordt er gebeden voor de mensen die aan het werk gaan, de mensen die net gewerkt hebben en de patiënten."

Iedereen gelijkwaardig bij Mercy Ships
“Het mooie aan het werken bij Mercy Ships, is dat iedereen gelijkwaardig is. Je kunt met iedereen praten. Arts of schoonmaker, kok of verpleger, je gaat allemaal als vrijwilliger voor hetzelfde doel, namelijk onze medemens helpen,” zegt ze. In haar dagelijkse leven doet Jeannet dat ook al zoveel mogelijk. Ze zet zich al ruim 10 jaar als verpleegkundige in voor Isala klinieken in Zwolle. Dat ze daarmee iets voor mensen kan betekenen, is voor haar dé grootste drijfveer: “Het feit dat je samen met de mensen een stukje oploopt in moeilijke situaties. Dat je daarvan deel mag uitmaken, en hulp mag bieden.”

Reislustig
In de afgelopen jaren ging ze vele malen als vrijwilliger op reis. “Ik ben sowieso erg reislustig,” lacht ze. Jeannet deed de Tropenopleiding in het Havenziekenhuis in Rotterdam. “Voor mijn opleiding Verpleegkunde was ik de eerste van de school die op stage ging in een kinderweeshuis in Namibië. Daarna ben ik in Ethiopië geweest, in het Moeder Teresa Huis. In India heb ik vervolgens in het Mission Hospital in Manali gewerkt.”

Aanwezigheid van God
Ook haar geloof speelt voor haar een rol in haar beroepskeuze en haar vrijwilligerswerk. Jeannet die gereformeerd is opgevoed en evangelisch kerkt, wil vanuit haar geloof iets voor anderen betekenen. Op het schip merkte ze ook duidelijk de aanwezigheid van God: “Elke keer dat je aan het werk gaat, wordt er gebeden voor de mensen die aan het werk gaan, de mensen die net gewerkt hebben en de patiënten. God wordt gevraagd of ze mogen genezen.” Jeannet merkte daarvan vooral dat ze kracht kreeg om aan het werk te gaan, ook als ze heel moe was.

Gezegend
Haar werk op het varend ziekenhuis, liet haar ook stilstaan bij “hoe goed we het in Nederland hebben. Hoe gezegend wij eigenlijk zijn, met onze zorg in Nederland, de ziekenhuizen en alles wat je hier allemaal krijgt. “Mensen daar staan in de rij om hulp te krijgen.” Hoe graag de mensen geholpen worden, was volgens haar te merken toen ze meehielp bij de oogkliniek. “Ik moest mensen in de rij zetten en werd bijna overlopen.”

"Ik heb operaties gezien, die hier in Nederland niet echt voorkomen. Dat vond ik best aparte en ingrijpende operaties."

Op het schip stak ze professioneel veel op. “Ik heb operaties gezien, die hier in Nederland niet echt voorkomen. Dat vond ik best aparte en ingrijpende operaties. Bijvoorbeeld om enorme tumoren van een paar kilo aan arm of been te verwijderen. Dat werd gedaan door speciale artsen die alleen dat konden.” Mercy Ships biedt ook scholing en (korte) opleidingen en cursussen aan. Jeannet pakte zoveel mogelijk lessen mee, zie zij kon volgen. “Het mooie is dat mensen veel van elkaar leren. Voor lokale medisch specialisten is het ook mogelijk om aan boord opleidingen te volgen.”

Zingen met de patiënten
Ondanks dat de (medische) nood hoog was, en de situatie niet altijd even fijn, werd er elke dag gezongen aan boord van het schip. Jeannet vertelt dat elke dag de geestelijke verzorgers langs komen om te zingen met de patiënten. “Ik heb het gevoel dat dat echt goed doet. Het zorgt voor afleiding. Eigenlijk wordt het evangelie op een zingende manier gebracht.” Op zondag waren er diensten, die ze regelmatig bezocht.

Jeannet kan het wel aanraden om ook mee te gaan op een varend ziekenhuis. “Je moet er wel op tijd bij zijn,” zegt ze. “Bij mij duurde het bij elkaar, inclusief aanmeldingsprocedure en wachttijd, negen maanden voor ik aan de slag kon.” Dat terwijl het al jarenlang op haar netvlies stond. “Het kwam er nooit van. De aanmelding met alle paperassen was te omslachtig. Toen werd het digitaal en greep ik mijn kans.” Ook haar volgende vrijwilligerswerk reis staat al gepland. Van 18 november tot 22 december ga ik met Mercy Ships voor vier weken werken als verpleegkundige in Guinee.”

Gesponsorde operatie
Jeannet Groen deed voor Mercy Ships een verzoek tot sponsoring bij Isala Wereldbreed. Dit fonds van de Isala klinieken steunt ziekenhuismedewerkers die hulpverlenen in ontwikkelingslanden. Dankzij dit verzoek doneerde Isala Wereldbreed een operatie voor een patiënt met een tumor. Jeannet vindt dit fantastisch: “Wat geweldig dat het leven van een persoon zo kan veranderen door een operatie! Mercy Ships kan dit werk blijven doen door alle vrijwilligers en door giften, zoals die van Isala Wereldbreed.”

Ook een operatie sponsoren? Klik hier voor meer informatie.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher