rechter

Nieuws

27 maart 2018 door Omroep Gelderland | De Stentor | Nederlands Dagblad

14 maanden cel voor voormalig jeugdwerker House of Heroes

Michael D. (38), voormalig jeugdwerker van de charismatische gemeente House of Heroes in Nijkerk, moet 14 maanden de cel in. Die straf heeft de rechtbank in Zutphen de man opgelegd, melden diverse media. Hij heeft zijn pleegdochter van haar 15e tot haar 21e levensjaar seksueel misbruikt. Hij moet haar ook ruim 26.000 euro schadevergoeding betalen.

In een eerdere rechtszaak zei de officier van justitie over het slachtoffer: "Zij was jong, beschadigd, depressief en diep gelovig. De verdachte deed alsof hij een profeet van God was en wist haar met intensieve bidsessies, rituele wassingen en heftige duiveluitdrijvingen over te halen tot seksuele handelingen."

Het meisje geloofde immers dat D. rechtstreeks kon praten met God en daarom zijn wil met haar uitvoerde. Als het meisje zou weigeren, ging ze in tegen Gods wil. D. hield zich bezig met masturberen in haar bijzijn en seksueel getinte aanrakingen. Na afloop werd er gebeden voor vergeving en om Gods hulp gevraagd om dit niet nog eens te laten gebeuren.

In oktober werd besloten dat meer onderzoek naar de voormalig jeugdwerker noodzakelijk was. Aan de hand van de resultaten concludeert de rechter dat D. volledig toerekeningsvatbaar is. Deskundigen denken dat de kans dat Michael D. nog eens in de fout gaat, klein is. Ook zien ze geen reden om Michael D. onder behandeling te stellen. Hij heeft zich niet eerder schuldig gemaakt aan strafbare feiten.

De hele zaak werd binnen de charismatische gemeente in Nijkerk onder leiding van voorganger Mattheus van der Steen behandeld als een buitenechtelijke affaire van Michael, in plaats van een ongepaste relatie tussen een pleegvader die zijn aangenomen dochter misbruikt. In november 2017 gaf de kerk openlijk toe dat het fout heeft gehandeld in deze misbruikkwestie.

De opgelegde staf is gelijk aan de eis van de officier van justitie.

Lees ook: De Correspondent: 'Kerk House Of Heroes dekte jarenlang misbruik toe' en House of Heroes erkent fouten in misbruikzaak: "Het spijt ons".

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher