Pakistan

God

27 maart 2018 door Trans World Radio

Geloven, bidden en werken tegen de verdrukking in

Zaterdag 7 april is de jaarlijkse Open Dag van Trans World Radio (TWR) in Barneveld. Dit jaar is de Turkse Elif Aslan* te gast. Voor TWR Turkije maakt zij christelijke programma’s voor de jeugd.

Trans World Radio Nederland laat het Evangelie horen in meer dan 230 talen via de radio en andere media. De christelijke radioprogramma's van TWR zijn voor velen de enige manier om het Evangelie te horen.

In haar land is officieel sprake van godsdienstvrijheid, maar evangeliseren onder jongeren onder de 18 is verboden, terwijl islamonderwijs op alle basisscholen verplicht is. Hoe ga je daarmee om wanneer je jeugdprogramma’s maakt? Over dit dilemma vertelt zij uit eerste hand. Ook zijn er presentaties over Pakistan, West-Afrika en India/Bangladesh. Allemaal landen en regio’s waar de TWR-medewerkers tegen de verdrukking in met passie geloven, bidden en werken om via radio, internet en audiospelers miljoenen mensen met het Evangelie te bereiken.

In het Westen bestaat vaak het beeld dat het voor christenen in vakantieland Turkije nog wel meevalt voor wat betreft de vrijheid om hun geloof te uiten. De praktijk laat ook een ander verhaal klinken. De Turkse TWR-medewerkers stuiten vaak op vijandigheid en weerstand. Die tegenstand heeft diverse vormen, van stemmingmakerij tot intimidatie of zelfs rechtstreekse doodsdreiging. Voorzichtigheid is geboden.

In het Westen bestaat vaak het beeld dat het voor christenen in vakantieland Turkije nog wel meevalt voor wat betreft de vrijheid om hun geloof te uiten.

Niet tot zwijgen gebracht
De directeur van TWR Turkije geeft daar een treffend voorbeeld van. “Toen TWR Turkije begon met uitzenden, verscheen er al na drie dagen een krantenartikel met een negatieve ondertoon. Stemmingmakerij is een van de manieren waarop we tegenstand ervaren. De politie is zelfs naar ons station gekomen, maar we waren die dag om een of andere reden gesloten. Dus troffen ze niemand aan. Een paar dagen later stond in diezelfde krant het bericht dat het radiostation tot zwijgen was gebracht. Maar: die stem met het Goede Nieuws klinkt nog steeds in Turkije, nu al 18 jaar.”

Het land van programmamaakster Elif Aslan is zendingsgebied bij uitstek. Turkije telt zo’n 80 miljoen inwoners van wie 200.000 mensen zich christen noemen. Dan kun je met recht zeggen dat miljoenen nog niet bereikt zijn. Tegelijkertijd zijn er mooie getuigenissen die laten zien dat de Boodschap die TWR in Turkije uitzendt wel degelijk gehoor vindt. Tijdens de Open Dag zal Elif daar meer over vertellen: hoe het Evangelie levens verandert.

Zo is er het verhaal van Zeynep*: “Ik was 14 toen ik werd gedwongen te trouwen. Inmiddels ben ik 15 jaar getrouwd, maar heb nog nooit van mijn man gehouden. We hebben drie kinderen. Zij zijn de redenen waarom ik nog leef. Zonder hen had ik mijzelf al van het leven beroofd. Op een dag las ik over een vrouw die een soortgelijk leven als het mijne leidde en zelfmoord had gepleegd. Mijn eerste gedachte was dat dit een eervolle daad was die ik zelf niet kon uitvoeren. Ik voelde mij zo slecht. Die dag hoorde ik jullie radioprogramma! Jullie vertelden dat ons lichaam aan Christus toebehoort. Ik begon naar jullie andere programma’s te luisteren en dacht niet meer aan zelfmoord. Ik gaf mijn leven aan Christus en voel me sindsdien dag na dag beter. Bid alstublieft voor mij.”

"Ik begon naar jullie andere programma’s te luisteren en dacht niet meer aan zelfmoord."

Gedreven en volhardend
De andere presentaties tijdens de Open Dag worden verzorgd door TWR-directeur Hubrecht Smits en projectmedewerker Matthea Vrij, die afgelopen tijd indrukwekkende reizen hebben gemaakt naar West-Afrika, India/Bangladesh en Pakistan. Daar zagen ze hoe medewerkers en vrijwilligers in deze landen doorgaan met hun werk, tegen de verdrukking in. Ze zijn gedreven en moedig, want ze weten waar het om gaat: iedereen moet de Redder en Zijn boodschap leren kennen!

Maar ook trof hen het beeld van de lokale christenen die volharden in het geloof. Bijvoorbeeld in Pakistan waar christenen elkaar - ondanks regelmatige aanslagen - in zogenoemde radio homes blijven ontmoeten rond een audiospeler en het Woord van God. Een bemoedigend verhaal. TWR Nederland wil die medewerkers en luisteraars graag blijven bemoedigen door voorbede en ondersteuning.

* Naam gefingeerd om veiligheidsredenen.

Lees hier meer over de Open Dag van Trans World Radio.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher