Ramiro Munoz Carvajal

God

28 maart 2018 door Ramiro Munoz Carvajal

Komt het nationalisme het christendom binnen?

Het gaat goed met de Nederlandse economie, we maken weer progressie en de bankiers zijn weer blij. Want een stilstaande economie heeft geen nut, net als stilstaand water dat enkel gaat stinken.

Bij een opbloeiende economie horen ook blijkbaar deze uitspraken, 'Nederland is ons land, wat doen al die migranten toch hier?' 'En ga toch alsjeblieft terug naar je eigen land je bent niet welkom'. Oorlogsretoriek tegen een vijand die enkel in de hoofden van brute mensen kunnen ontstaan. Zoals de slogan van Leefbaar Rotterdam klinkt: 'Voor onze veiligheid, voor onze vrijheid, voor onze stad.'

Dit valse sentiment en vijandschap willen duidelijk een wij-zij gevoel creëren. Ze vinden volgens mij ook stiekem maar langzaam haar weg onder christenen; een vleugje nationalisme wordt toegevoegd. Zoals normale thee een vleugje kaneel krijgt. En helemaal nu ook omdat ChristenUnie onderdeel geworden is van het huidige kabinet, kun je het verschil nog amper zien tussen duisternis en licht.

Op vele vlakken in onze samenleving, speelt nationalisme een onderdeel. Ten eerste in de sterke groei van de rechtse politieke partijen die gesteund worden door dit soort waanideeën. En dit alles gebeurt onder een leider die op een keurige zakenman lijkt maar eigenlijk een dief in de nacht is. Want enkel een boef geeft andere boeven vrijspraak.

Echte vaderlandsliefde is mijns inziens een liefde die van jou een betere gastheer maakt en de bezoekers goed ontvangt.

Nationalisme is per se slecht. Het is goed mits zij gebonden blijft aan de rede en goede daden. Ik kan niks over mensen zeggen die niet in de Schepper geloven zoals politici die simpelweg geen moraal of ethiek hanteren met hun oorsprong in Bijbelse leerstukken. Maar van echte gelovigen mag je dat toch wel vragen of verwachten? Want echte vaderlandsliefde is mijns inziens een liefde die van jou een betere gastheer maakt en de bezoekers goed ontvangt. Maar niks is minder waar. Net als de zuivere rede vaak vervuild is geraakt door populistische figuren die via de politieke arena hun slag slaan en de onwetende, niet geleerde mensen beïnvloeden met hun valse leuzen en credo’s. Komt dit nationalisme ook de christelijke wereld binnen?

Waarom heerst die fobie voor buitenlanders zo sterk in Nederland? Zelfs voor mensen die geboren zijn in Nederland en tot de derde generatie allochtonen behoren. Waarom zijn sommigen zo bang voor andere culturen en willen ze zo graag vasthouden aan het nationalistische gevoel dat Nederland enkel voor de Nederlander is? Het wij-zij gevoel speelt ook bij christenen en het meest ironische is dat dit door mensen gebeurd die in een jood (Jezus, red.) geloven. Zijn zij zich bewust van de joodse wortels van ons christelijk geloof? En zo hebben sommigen nu van de oudtestamentische profeten antieke standbeelden gemaakt die enkel te bewonderen zijn en hun eigen profeten gevonden in hun onderbuikgevoel of in de populistische leider.

En nee, ik geloof niet in een marxistische of nationalistische beweging. Ook geloof ik niet in centrumbewegingen. Ik zal u vertellen wat ik geloof. Ik geloof dat christenen niks te zoeken hebben in de politieke arena. Het idee is net zo absurd als een zakenman die opeens een priester wordt in de katholieke kerk. Of een dief die op de rechterstoel gaat zitten en mensen gaat oordelen? Dan zult u toch ook zeggen, dat klopt niet.

Of dit verkeerde nationalisme te stoppen is weet ik niet, het lijkt wel of het steeds erger wordt; maar alles is in deze wereld aan verandering onderworpen. Wellicht zal de generatie na ons wel een beter gevoel van nationalisme vertolken of wellicht ook niet. Maar geschiedenis is onze leermeester en heeft ons laten zien dat nationalisme hele gevaarlijke mensen kan voortbrengen. Ik geloof dat we moeten oppassen met dit sentiment, want de echte christen heeft geen stad of land dan enkel de hemelse stad, Jeruzalem.

En wat zijn we toch onwetend als we niet eens inzien dat we allen hetzelfde zijn, gemaakt uit dezelfde cellen en ook zullen we terugkeren naar stof. Wij allen.

Ramiro Munoz Carvajal is geboren in 1978 in Chili en opgegroeid in Nederland sinds zijn geboortejaar. In het jaar 2000 werd Ramiro christen. Ramiro is sinds 2016 auteur, zijn eerste boek is verschenen onder de titel Hij sprak tot mij door de boomstam. Bezoek hier de blog van Ramiro.

Reacties

S
Eerst inlezen in de materie voordat je zo'n lang stuk schrijft. Is het onderwijs zo slecht geworden dat mensen basishandelingen niet meer kunnen uitvoeren?

https://cip.nl/67298-joodse-mireille-knoll-85-doodgestoken-en-verbrand-in-parijsEn mensen die willen beweren dat dit een 'incident' is, een op zichzelf staand geval, welkom :-)
REAGEER
W
Jezus heeft inderdaad gezegd "Mijn Koninkrijk is niet van deze wereld". Echter, we zijn wel geroepen zijn om voor gerechtigheid op te komen, desnoods via een politiek platform. Daarbij moeten we ons niet laten leiden door emotie, maar door wijsheid. With malice toward none, with charity for all, with firmness in the right, as God gives us to see the right (A. Lincoln)

Wellicht zullen we dan kinderen Gods genoemd worden (Mattheüs 5:9)
REAGEER

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher