Sake Stoppels

God

27 maart 2018 door Jeffrey Schipper

Sake Stoppels legt uit waarom er zoveel gedoe is in de kerk

"We schetsen prachtige vergezichten, verzinnen steeds weer nieuwe modellen en benaderingen, maar lijken daarbij te vergeten dat de kerk stukwerk is en altijd stukwerk zal blijven," schrijft Sake Stoppels. In het Nederlands Dagblad legt de universitair docent praktische theologie uit waarom er altijd gedoe is in de kerk.

Stoppels: "Veel gedoe in de kerk heeft te maken met achterstallig onderhoud en het niet echt onder ogen willen zien van conflicten." Daarom is het volgens hem belangrijk om zo nu en dan oude koeien uit de sloot te halen. Ook wijst hij op de ontkenning van machtsverhoudingen binnen de kerk. "Natuurlijk moet het in de kerk gaan over en om dienend leiderschap, maar laat ons dat het zicht niet ontnemen op het risico van macht en machtsverschillen dat er altijd is."

"We roeien in de kerk met ons zoeken naar brede gemeenschapsvorming op tegen de stroom van opsplitsing en homogeniteit van netwerken, en dat valt natuurlijk niet mee," vervolgt Stoppels. "Ergens is het een onmogelijke roeping. Altijd zijn er grenzen waardoor we sommigen insluiten en anderen uitsluiten." Tenslotte wijst de docent op se starheid van de kerkelijke organisatie ten tijde van een verandering van tijdperk.

"Conflicten binnen de gemeente zijn onvermijdelijk als de maatschappelijke bodem onder haar functioneren wordt weggeslagen. Elke organisatie of beweging die onder druk staat, is extra gevoelig voor conflicten, zeker als ze niet goed weet hoe mee te bewegen met de schuivende maatschappelijke panelen."

Lees het volledige commentaar van Sake Stoppels in het Nederlands Dagblad.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher