Arnaud Beltrame

Nieuws

26 maart 2018 door Jeffrey Schipper

Christelijke agent nam de plaats in van een gijzelaar en stierf

Agent Arnaud Beltrameliet zich vorige week vrijwillig gijzelen door een geradicaliseerde moslim, zodat anderen konden worden vrijgelaten. Beltrame overleed aan zijn verwondingen. Priester Jean-Baptiste zou het huwelijk van de agent komende zomer bevestigen. 

Het Franse medium Valeurs Actuelles sprak met Jean-Baptiste. "Arnaud en zijn vrouw Marielle vroegen ons om in juni dit jaar hun huwelijk te zegenen. Naar dat moment hebben we bijna twee jaar toegewerkt. Vier dagen voor zijn heldhaftige dood ontving ik van hem een heel mooi geschreven huwelijksintentie." Het stel kwam regelmatig naar de abdij van Lagrasse om de mis bij te wonen.

De priester omschrijft de agent als "sportief, opgewekt en levendig". Naar verluidt bekeerde hij zich in 2008 tot het christendom. Hij startte in 2008 het catechumenaat en ontving in 2010 zijn eerste communie. Tijdens een pelgrimstocht in 2015 vroeg Beltrame biddend of hij de vrouw van zijn leven zou mogen ontmoeten. Later raakte hij bevriend met de gelovige Marielle. Ze verloofden tijdens Pasen 2016.

Terreurdaad
Vrijdag werd de agent gegijzeld in een supermarkt in het Zuid-Franse dorp Trèbes. De agent liet zich in de supermarkt vrijwillig gijzelen, zodat anderen konden worden vrijgelaten. Toen veiligheidstroepen die buiten stonden daarna schoten in de supermarkt hoorden, vielen ze de winkel binnen en schoten de gijzelnemer dood. De agent was op dat moment al getroffen.

De gijzelnemer was de 26-jarige Marokkaan Redouane L.. De dader verklaarde namens terreurgroep Islamitische Staat (IS) te handelen en eiste vrijlating van Salah Abdeslam, de enige terrorist van de aanslagen in Parijs in 2015 die nog leeft. Bij de gijzelingsactie kwamen vrijdag al drie mensen om. Er raakten ook zestien personen gewond.

"Ik denk dat alleen zijn geloof de absurditeit van dit offer kan verklaren dat vandaag door iedereen wordt bewonderd," verklaart priester Jean-Baptiste. Hij verwijst naar een uitspraak van Jezus. 'Niemand heeft een grotere liefde dan deze, namelijk dat iemand zijn leven geeft voor zijn vrienden' (Johannes 15:13). Vlak voor zijn dood heeft de priester hem de apostolische zegen meegegeven.

De priester is ervan overtuigd dat zijn daad anderen zal inspireren. "Hij heeft vele levens gered," zei de Franse president Emmanuel Macron over Beltrame. De Franse minister van Binnenlandse Zaken Gérard Collomb sprak van "een heldendaad".

Reacties

G
Dick vd Geest op dit account:

Wat een dappere geloofsdaad zeg! Respect en bewondering, hoor. @Ben Kok: Ik vermoed dat je de tweet van Seegers verkeerd interpreteert. Het zijn 2 geloven, maar een wereld van verschil, zegt hij toch? De ene allah, zonder Christus, een doodlopende weg, de andere de drie-enige God, met Christus, onze redder. Dat de islam gelijkwaardig is als elke andere religie, beweert hij ook niet. Er is alleen redding door Jezus, die zegt dat we alleen tot de Vader kunnen komen door Hem. Dus niet via allah van de Koran.
B
Hi Dick,

Wij zijn het van harte eens; helaas denkt Segers zoals ik schrijf, type “Segers” maar in op tora-yeshua.nl en/of cu en/of christenunie

Shalom,

Ben
Toon meer antwoorden (3)
Toon meer reacties (4)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher