God

26 maart 2018 door Richard Groenenboom, De Waarheidsvriend

Het lukte broeder Bae uit Noord-Korea te vluchten

Zachtmoedigheid is vriendelijk zijn, zachtaardig. ‘Gelukkig de zachtmoedigen, het echte geluk is voor mensen die vriendelijk zijn’ zei Jezus al in de bergrede. ‘Want aan hen zal God de aarde geven,’" citeert Richard Groenenboom, verslaggever van SDOK, in De Waarheisvriend.

De Waarheidsvriend is het huisorgaan van de Gereformeerde Bond in de Protestantse Kerk in Nederland.

"Dat zal bedreigend hebben gevoeld voor de vijanden van Jezus. Want zo vriendelijk gingen ze niet met anderen om, zeker niet met mensen die buiten hun religieuze orde vallen. Juist in je vriendelijkheid kun je dat heel duidelijk laten zien. Een zachte aard laat zien hoe hard anderen van aard zijn.

Bae vluchtte enkele jaren geleden naar Zuid-Korea en vertelt hoe hij het grootste deel van zijn leven opgroeide zonder Bijbel en kerk. Een ontmoeting met een christen uit Noord-Korea is vrij uniek. Het aantal christenen in het Stalinistische land is beperkt. Onder de vierentwintig miljoen Noord-Koreanen zijn naar schatting zo’n honderdduizend christenen. Ruim een derde van die groep verblijft in concentratiekampen. Een enkeling slaagde er de afgelopen jaren in om te vluchten, onder wie broeder Bae. Hij woont op dit moment in de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoul en is nu in staat in alle openheid te vertellen hoe hij het heeft ervaren om in het meest gesloten land ter wereld je geloof handen en voeten te geven.

Bidden
Bae vertelt dat toen hij nog klein was, zijn ouders erg voorzichtig waren om iets te delen over het geloof. Ze waren bang dat de kinderen erover zouden spreken op school. Wat bidden is, leerde Bae pas toen hij negen jaar was. ‘Iedereen boog het hoofd en sloot de ogen, waarna mijn opa iets mompelde. Je kon het eigenlijk geen praten noemen, het was nauwelijks hoorbaar gefluister. Als kind stel je geen vragen. Vooral niet als je aanvoelt dat de volwassenen om je heen bang zijn om afgeluisterd te worden en als ze blijven herhalen dat kinderen die te veel weten, door slechte mensen worden meegenomen. Op een gegeven moment won mijn verwarring het van de angst en vroeg ik mijn moeder waarom ik ook moest mompelen.'

‘Omdat de hemel altijd meekijkt,’ zei ze, terwijl ze haar woorden zorgvuldig formuleerde. 'Zo leerde ik bidden. Eerlijk gezegd begreep ik er weinig van, maar ik besefte wel dat het heel belangrijk was, en tegelijk gevaarlijk. En ik wist ook dat het ons op de een of andere manier samenbond met de hemel.’"

Richard Groenen- boom is relatiemanager en woordvoerder van SDOK (Stichting De Ondergrondse Kerk). Zijn volledige artikel is te lezen in De Waarheidsvriend. Klik hier om De Waarheidsvriend te ontvangen.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher