Nieuws

23 maart 2018 door EO Visie

Wetenschappelijk Instituut ChristenUnie vreest voor interne secularisatie

De christelijke identiteit binnen de ChristenUnie is aan het verwateren. Die vrees spreekt Laurens Wijmenga van het Wetenschappelijk Instituut (WI) van de ChristenUnie uit in gesprek met EO Visie.

"Het accent ligt bij de ChristenUnie nu veel meer op zoeken van verbinding, kleine stapjes vooruit," constateert Wijmenga. Hij wijst op de mooie resultaten die dat met zich mee brengt, zoals uitstapprogramma's voor prostituees en extra geld voor gezinnen. Dat neemt volgens hem niet weg dat "een profetisch geluid" van belang blijft.

Volgens Wijmenga gebruikt de ChristenUnie in politieke discussies over ethische zaken vaak alleen rationele argumenten. Ter illustratie verwijst het ChristenUnie-lid naar de discussie over de voltooid leven-wet. Het kabinet is uitgekomen op een compromis: een  onderzoek. Wijmenga: "Maar stel dat uit dit onderzoek blijkt dat voltooid leven wél een goede oplossing is voor sommige mensen. Dan sta je als ChristenUnie dus buitenspel."

Wijmenga wijst op het gevaar van interne secularisatie. Hij zag de afgelopen decennia de christelijke identiteit bij organisaties als NCRV, Trouw, CDA en CNV verwateren. Verzuilde organisaties als de ChristenUnie en de EO zijn volgens hem juist van belang om "een tegenwicht te bieden tegen het seculiere bolwerk."

Lees hier meer op de website van EO Visie.

Reacties

W
Wijmenga ziet een tegenstelling is tussen rationele en Christelijk principiële argumenten en standpunten. Ik denk dat niemand meer rationeel en verstandig is dan Gods Geest. Zoals Jezus zegt: Gij zult de waarheid kennen, en de waarheid zal u vrij maken. Wie niet begrijpt hoe je een Christelijk standpunt rationeel kan verdedigen tegenover seculiere mensen, moet zich dieper laten onderwijzen door Gods Geest en Woord. Principes zonder inzicht brengen scheiding, maar als we Gods waarheid spreken vervullen we onze bediening van verzoening.
E
Ratio en christelijke principes zijn vaak een tegenstelling. Zelfs de bijbel erkent dat. De dwaasheid dat sterkte in zwakte getoond wordt. Daarnaast snap ik de kritiek niet. Wijmenga pleit juist voor bijbelse wijsheid ipv wereldse wijsheid.
Toon meer antwoorden (2)
Toon meer reacties (3)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals
Vakanties
Hier adverteren?

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher