Nieuws

23 maart 2018 door Jeffrey Schipper

SGP'er Diederik van Dijk stoort zich aan 'weerzinwekkend' interview met Coöperatie Laatste Wil

"Weerzinwekkend interview met Coöperatie Laatste Wil. Een luguber spelen met andermans leven. Onbeschroomd dreigen met chantage Justitie," schrijft SGP-senator Diederik van Dijk op zijn Twitterpagina.

Van Dijk verwijst naar een interview in de Volkskrant met Petra de Jong, bestuurslid van de Coöperatie Laatste Wil. Het Openbaar Ministerie (OM) Midden-Nederland start een strafrechtelijk onderzoek naar Coöperatie Laatste Wil (CLW), die leden bijstaat bij het regisseren van hun eigen euthanasie. De coöperatie moet haar activiteiten onmiddellijk staken.

"We hadden niets gedaan wat niet mocht," stelt De Jong. Zij verdedigt de verspreiding van een legaal zelfdodingsmiddel. "Zo'n 60 procent van de Nederlanders vindt dat ze recht hebben op zelfbeschikking bij hun levenseinde. Dat zijn 6 miljoen mensen. Er is zo'n grote behoefte aan een betrouwbaar laatstewilmiddel. Dat zie je aan onze groei: we hebben nu al 23 duizend leden."

Vorige week kwam de coöperatie in het nieuws door een emotionele oproep van de ouders van Ximena (19). De oproep was gericht aan de politiek en luidde: verbied de verkoop van het zelfmoordpoeder en pak de ‘levenseindeterroristen’ van de coöperatie Laatste Wil aan. Het poeder dat de coöperatie promoot, maakte een einde aan het leven van hun dochter.

Hierover zegt De Jong: "Ik kende haar niet, maar ik denk dat dit meisje enorm leed. Wie zijn wij om daarover te oordelen? Er hebben zich trouwens maar heel weinig jonge mensen aangemeld. Ze zijn op een hand te tellen. 90 procent is boven de 55."

Lees ook: Coöperatie Laatste Wil moet activiteiten staken wegens onderzoek OM.

Reacties

J
Door dit soort verenigingen moeten geestelijke en lichamelijke zieke en verzwakte mensen zich straks gaan verantwoorden waarom ze nog door willen leven. Ze hebben daar juist de kracht dan niet meer voor en worden dan zogenaamd op eigen verzoek( lees druk van de omgeving) door reizende doodseskaders omgebracht. Het recht om te leven wordt zo veranderd in een plicht of oproep om op een bepaald moment te vragen om omgebracht te worden. Dat heeft niets met zelfbeschikking te maken.
REAGEER

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher