Afrin

Nieuws

22 maart 2018 door Jeffrey Schipper

Syrisch-Koerdische christen woest na inval Turkije: "Niemand grijpt in"

Voordat Turkse militairen de Syrische stad Afrin binnen vielen, leefde iedereen in vrede samen, stelt de Syrisch-Koerdische christen Nidal Bakr. "Nu voel ik mij heel depressief over wat er in mijn stad gebeurt," citeert CBN News.

Turkije begon eerder dit jaar een offensief tegen Koerdische milities in het noordwesten van Syrië. Zij worden door Ankara gezien als verlengstukken van de terroristische PKK-beweging. Turkse troepen en hun bondgenoten bereikten zondag het stadscentrum van Afrin, de belangrijkste plaats in de gelijknamige regio. Ze ondervonden naar verluidt nauwelijks tegenstand.

De Syrisch-Koerdische christen Bakr vraagt zich af waarom de wereld niet wil inzien dat NAVO-land Turkije "zich schuldig maakt aan terrorisme". Uit eerdere berichtgeving blijkt dat Turkije voormalig IS-strijders gebruikt om de Koerden te verdrijven. Hij woont inmiddels met zijn gezin in de Libanese hoofdstad Beiroet. Zijn ouders verblijven nog in Afrin. "Zij kunnen daar niet weg. Ze hebben geen auto en zijn te oud om te lopen."

De Syrische regering heeft de Turkse "bezetting" van Afrin veroordeeld en eist dat het land zijn troepen onmiddellijk terugtrekt. "De mededeling van de Turkse regeringsleider dat zijn invasietroepen Afrin controleren is onwettig," schreef het Syrische ministerie van Buitenlandse Zaken in een brief aan de Verenigde Naties.

Volgens Bakr vindt er in Afrin een etnische zuivering plaats. "De hele wereld ziet wat Turkije doet, maar niemand grijpt in."

Reacties

T
Misschien is de Europese Unie bevreesd dat Turkije de vluchtelingen overeenkomst op zegt en steeds meer vluchtelingen vanuit Turkije naar Europa laat komen.
R
Ja, dat speelt ook wel een rol denk ik, maar ze zitten ook in de NAVO en NAVO-landen mogen elkaar niet aanvallen.

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher