Maarten Luther

God

23 maart 2018 door PKN

"De kerk is geen gezaghebber over de betekenis van de Schrift"

"De verbindende factor in Luthers werk is dat hij bewust zichzelf liet zien, ook zijn zwaktes." Dit vertelt Sabine Hiebsch, bijzonder hoogleraar aan de Theologische Universiteit Kampen, op de website van de Protestantse Kerk in Nederland (PKN).

"In een preek over Lea en Rachel zei hij bijvoorbeeld dat hij begreep hoe zij zich moeten hebben gevoeld toen ze het huis van hun vader moesten verlaten. Zo voelde hij zich toen hij de katholieke kerk achterliet. Ik wil de studenten laten zien dat Luther altijd twijfels bleef kennen en die ook uitte. Hopelijk kan mijn bijdrage over Luther in Kampen ook helpen om de eigen gereformeerde context en traditie beter te begrijpen. Het kennen van je eigen traditie en het spreken daarover is de basis voor verbinding."

Volgens Hiebsch heeft Luther aangetoond dat tegendraads durven denken cruciaal is. "De kerk kan zeker van Luther leren de dynamiek te zien van de enkeling die voor God staat. En ook het telkens opnieuw bevragen wat het Woord betekent. Niemand heeft het gezag om te bepalen hoe over theologische kwesties moet worden gedacht. Ook de kerk is geen gezaghebber over de betekenis van de Schrift. De mens wordt telkens opnieuw geroepen om zelf na te denken."

Lees het volledige interview met Sabine Hiebsch op de website van de PKN.

Reacties

De mens wordt telkens opnieuw opgeroepen om te geloven.
REAGEER

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher