God

22 maart 2018 door Jeffrey Schipper

Worden we beloond als we onze ouders eren?

In het vijfde gebod staat: eert uw vader en uw moeder opdat uw dagen verlengd worden in het land dat de Heere uw God geeft. In hoeverre klopt de bewering dat je langer zal leven als je je ouders eert? Dit vraagt een vragensteller in de vragenrubriek van Refoweb.nl. Ds. D. van der Wal geeft antwoord.

"Laten we eerst kijken naar het gebod zelf. De Heere heeft ons dit en andere geboden gegeven omdat Hij het beste met ons voorheeft," maakt de christelijke gereformeerde predikant duidelijk. "Zo zijn er in de wereld mensen (zoals onze ouders) die gezag hebben over ons. Zonder die gezagsdragers zou het al snel een grote puinhoop worden.

Als we in het vijfde gebod worden opgeroepen om onze ouders te eren, eren wij daarmee indirect de orde die de Heere in Zijn schepping heeft gelegd. Dat het bij je ouders begint is niet zomaar. Het respecteren van het gezag van je ouders vormt de basis voor het omgaan met alle vormen van gezag in de maatschappij (Romeinen 13)."

Van der Wal voegt toe dat de zorg in de tijd van de Tien Geboden nog niet zo goed was geregeld als nu. "In het vijfde gebod klinkt door dat de Israëliet verantwoordelijk is voor de zorg voor zijn ouders. Het eren van jouw vader en moeder houdt dus in dat je voor ze zorgt in hun ouderdom.

Als wij onze ouders eren, dan eren wij daarmee het gezag dat de Heere in de wereld heeft gelegd. Ten diepste eren wij daarmee de Heere Zelf. Als wij zo leven tot eer van God en liefde tot onze naaste dan wil de Heere dat zegenen. Met andere woorden: Als wij onze ouders eren dan leven we dichtbij de Heere."

Paulus citeert het vijfde gebod in Efeze 6. "Hij spreekt over dat het je goed gaat en je lang leeft op aarde. Dat 'lang leven op aarde' heeft een diepere laag. Het gaat verder dan alleen maar ons leven hier en nu. Hier op aarde begint voor Gods kinderen het eeuwige leven al. Dat is ook wat in deze belofte zit."

Lees hier het volledige antwoord van ds. D. van der Wal.

Foto: Twitter

Reacties

A
in de aanhef: uw dagen verlegt=verlengd
REAGEER

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals
Vakanties
Hier adverteren?

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher