jongeren

Nieuws

22 maart 2018 door Reformatorisch Dagblad

Kwart refojeugd (v)mbo-jongeren weet niet of ze christen willen blijven

Een kwart van de jongeren op reformatorische (v)mbo-scholen weet nog niet zeker of ze christen willen blijven. Dat blijkt volgens het Reformatorisch Dagblad uit onderzoek naar de manier waarop ouders van reformatorische (v)mbo-scholen hun kinderen opvoeden tot zelfstandigheid.

Volgens Nico van Steensel, lector Vorming op het Hoornbeeck College, toont het onderzoek toont aan dat veel jongeren zich niet verbonden weten met de kerk en het christelijk geloof. Van Steensel: "Het valt niet te ontkennen dat de identiteit van de jongeren verzwakt als hun ouders en zijzelf geen zekerheid van het geloof hebben. Jongeren kunnen dan eerder zeggen: ik stop ermee."

De lector maakt duidelijk dat er voor dit probleem geen oplossing voor handen is, maar geeft wel een aantal handreikingen. Zo zouden ouders hun kinderen kunnen helpen door hen argumenten aan te reiken, stimuleren om de Bijbel open te slaan en eigen keuzes te maken. Uit het onderzoek blijkt dat ruim de helft van de jongeren niet met hun ouders over geloofszaken praat.

"De christelijke identiteit is niet het houden van bepaalde regels, maar de christelijke identiteit wordt bepaald door een levende band met Jezus Christus," onderstreept Van Steensel.

Reacties

D
Helemaal met Van Steensel eens. Laten de leerkrachten ook getuigende leerkrachten zijn. Jongeren snakken naar mensen die de Heere kennen. Als een leerkracht iets mag doorgeven aan jongeren van zijn persoonlijke verhoudig met God, dan raakt dat jongeren. Verder zou ik de studieweken die er zijn voor jongeren, ook voor de geestelijke vorming behoorlijk wat plaats in willen ruimen. Laat ze met elkaar een gedeelte uit Gods Woord bespreken.Stille tijd houden en laten ze bidden met elkaar.
REAGEER
J
Ik denk dat Van Steensel en Wallet nog moeten landen. Zeker, de refo-jeugd heeft een enorm geloofsgat te dichten ten opzichte van bijvoorbeeld de evangelische jeugd. Maar dat dicht je niet met speciale studieweken en geestelijke vorming door leerkrachten, waarbij de refo-overtuigingen er nog eens ingewreven wordt. Misschien helpt het als de refo-wereld aansluiting zoekt bij de christelijke wereld. Een deel van de refo-jeugd doet dat inmiddels al. En die stroom wordt steeds groter ...
REAGEER

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher