sgp cu

Nieuws

22 maart 2018 door Rik Bokelman

SGP en ChristenUnie verliezen zetels in de Biblebelt

De SGP en de ChristenUnie verliezen zetels in de Biblebelt. Dat blijkt uit de (voorlopige) uitslagen van de gemeenteraadsverkiezingen. Dat meldt het Reformatorisch Dagblad. In gemeenten die tot nu toe zijn geteld verliest de SGP 11 zetels en de Christenunie maar liefst 18 zetels.

Waar de CU en SGP samen optrekken worden werden er 3 zetels gewonnen. Toch maakt dat een nettoverlies van 26 zetels, rekenden we bij CIP.nl uit.

Enkele voorbeelden 
- Op Goeree-Overflakkee verliezen SGP (van 9 naar 7) en CU (van 4 naar 3) samen 4 zetels. 
- In Katwijk verliezen SGP en CU beiden 1 zetel en hebben ze allebei 5 zetels. 
- In Ridderkerk verliezen SGP en CU beiden 1 zetel en hebben ze respectievelijk 4 en 2 zetels.
- SGP en CU blijven elkaar ook concurreren. Op Urk won ChristenUnie een zetel erbij (heeft er nu 5) en heeft het de SGP verslagen die van 5 naar 3 ging. Een gezamenlijk nettoverlies van 1 zetel.

Goed nieuws is er natuurlijk ook. De SGP won in Hoogeveen (van 0 naar 1) en Harderwijk (van 0 naar 1). De CU maakte een mooie winst in Urk (+2), Reimerswaal, Elburg (+1) en Staphorst (+1). 

Ondanks het nettoverlies lijken Kees van der Staaij en Gert-Jan Segers optimistisch te zijn. Dit waren hun tweets naar aanleiding van de uitslagen: 

Gert-Jan Segers retweette dit filmpje:

Reacties

J
Joke RoelofsenJe vraag is makkelijk te beantwoorden, zie het bovenstaande: er is alleen "zetelverlies"door de hoge opkomst voor deze verkiezingen wat weer invloed heeft op de "zetelverdeling", maar het stemmen aantal van de SGP was 4000 meer dan vorige keer en de CU telde 11.000 stemmen meer. Dus betekent dit "stemmenwinst" van 15.000. Dat is toch een reden tot grote dankbaarheid. Ook merken we uit diverse interviews op dat SGP en CU, door hun duidelijke standpunten, gerespecteerde gesprekspartners zijn binnen het huidige politieke bestel.
D
Niet het vele is goed maar het goede is veel.

De Heere der legerscharen is met ons!

Wat zouden die mensen nu gestemd hebben dan?
REAGEER

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher