euthanasie

Nieuws

21 maart 2018 door ANP

Coöperatie Laatste Wil moet activiteiten staken wegens onderzoek OM

Het Openbaar Ministerie (OM) Midden-Nederland start een strafrechtelijk onderzoek naar Coöperatie Laatste Wil (CLW), die leden bijstaat bij het regisseren van hun eigen euthanasie. De coöperatie moet haar activiteiten onmiddellijk staken, laat het ANP weten.

De directe aanleiding voor het nu aangekondigde strafrechtelijk onderzoek is de bekendmaking door de coöperatie vorige week dat inkopers het middel daadwerkelijk gaan bestellen. Daarmee kunnen naar verwachting ongeveer duizend mensen op korte termijn via CLW over het middel beschikken.

Vorige week kwam de coöperatie in het nieuws door een emotionele oproep van de ouders van Ximena (19). De oproep was gericht aan de politiek en luidde: verbied de verkoop van het zelfmoordpoeder en pak de ‘levenseindeterroristen’ van de coöperatie Laatste Wil aan. Het poeder dat de coöperatie promoot, maakte een einde aan het leven van hun dochter.

SGP-leider Kees van der Staaij zei hierover: "Ik vind het uiterst verdrietig dat er al zo lang zorgen geuit worden over de beschikbaarheid van het zelfmoordpoeder, maar dat het allemaal bij politieke woorden blijft. Nu zijn deze mensen hun geliefde dochter kwijt. De regering moet met de grootste urgentie de verkoop van dit zelfmoordpoeder aanpakken én ‘Laatste Wil’ zo snel mogelijk laten vervolgen en verbieden."

De ChristenUnie vindt het goed dat het Openbaar Ministerie nu strafrechtelijk onderzoek instelt en ook wil dat de CLW haar activiteiten onmiddellijk staakt. ChristenUnie-Kamerlid Carla Dik-Faber: "De dood van een jonge vrouw (19) heeft duidelijk gemaakt dat de veiligheid van kwetsbare mensen in onze samenleving op het spel staat. (...) We mogen ons er niet bij neerleggen als organisaties doelbewust een middel voor zelfdoding verspreiden. Als dat al niet verboden zou zijn, moet dat wel verboden worden.”

Op de eigen site reageert de organisatie voorlopig kort: ''Het bestuur van de CLW zal de brief bestuderen en verklaart dat geen sprake is van strafbare handelingen. Er wordt advies gevraagd aan haar advocaat. Over de verdere voortgang zullen wij onze leden spoedig informeren."

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher