Afghanistan

Levensverhaal

21 maart 2018 door Jeffrey Schipper

Hekmat uit Afghanistan moet bewijzen dat hij echt christen is

Hekmat Amiri is als jonge tiener vanuit Afghanistan naar Nederland gevlucht. Hier werd hij christen. Om een Nederlands paspoort te krijgen, moet hij aan de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) ‘bewijzen’ dat hij wel echt christen is. En dat is niet makkelijk, schrijft Strijdkreet.nl.

Als tiener voelde de Afghaan zich erg alleen. "Maar in de islam zoals ik die had geleerd, is Allah een God die ver weg is. Ik durfde niets aan God te vragen voor mijzelf." Toen een christelijke vriend zijn ongeluk opmerkte, kreeg Hekmat een christelijk boek. "Ik leerde door met christenen om te gaan dat je bij God welkom bent zoals je bent." Lezend uit de Bijbel werd Hekmat geraakt door de gelijkenis over de verloren zoon.

"Toen ik op een dag op straat richting mijn huis liep en wat in mijzelf praatte, zei ik tegen God: ‘Help, ik wil U kennen. Wie bent U?’ Juist op dat moment kwamen er twee mannen en een vrouw naar me toe. Ze vroegen me waar ik in geloofde. Ik antwoorde dat ik in Allah geloofde. Ze vertelden me over Jezus. Voor mij was dat een teken dat Jezus echt bestaat."

Later werd Hekmat gedoopt. De IND is nog niet overtuigd van zijn christen-zijn. Hierover vertelt Hekmat: "Veel vragen die ze me stelden, begreep ik niet. Dan kom je al snel onbetrouwbaar over." Over een mogelijke terugkeer naar Afghanistan zegt Hekmat: "Moslims hebben een vrijbrief om me te doden. Christenen zijn kafir. Dat betekent dat elke moslim hen ongestraft mag doodmaken."

Lees hier het volledige interview met Hekmat Amiri.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher