Ds. Otto Grevink

Dagelijks leven

21 maart 2018 door Jeffrey Schipper

Ds. Otto Grevink over het referendum: hoe veilig wil je het hebben?

Vandaag is er een referendum over de nieuwe Wet op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (Wiv). "Een stemadvies kan ik je niet geven. Het roept bij mij wel gedachten op over hoe veilig we het eigenlijk willen hebben," schrijft ds. Otto Grevink op MijnKerk.nl.

Grevink: "Steeds wanneer over veiligheid gesproken wordt leeft er een idee dat we die veiligheid kunnen bereiken. En de onveiligheid kunnen uitbannen. Kunnen we dat? Ik geloof het niet. En niet omdat we nooit alle risico’s kunnen uitsluiten, maar gewoon omdat we zelf verstrikt zitten de innerlijke tegenstrijdigheid dat we proberen met allerlei moderne middelen te beheersen wat die moderne middelen zelf mogelijk maken. 

Voor mij is veiligheid daarin een middel, en geen doel. Ik verbaas me erover dat ons buitenlands beleid versmald wordt tot veiligheid. Is onze veiligheid een hoger doel dan onze gelijkheid, vrijheid, emancipatie, ontplooiing, solidariteit en andere waarden? Veiligheid is hooguit een middel om dat mede te bereiken, maar wat mij betreft staan zij boven veiligheid.

Onze veiligheid is er het beste gediend als we ons verzoenen met het kwade. Dat kunnen we doen door eerlijk onder ogen te zien dat het kwade er is, en door erop te vertrouwen dat er een einde aan het kwade is gekomen. Dan staat straffen, vergelden en veiligheid niet bovenaan, maar verzoening, vrijheid, gelijkheid en alle dingen die het leven zo mooi maken onder Gods hemel."

Kortom, Grevink wil niet dat veiligheid al ons doen en laten bepaalt. Lees hier zijn volledige blog over veiligheid.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher