aardbeving Papoea-Nieuw-Guinea

Nieuws

21 maart 2018 door Jeffrey Schipper

"Na de aardbeving lazen we met de kinderen uit de Bijbel"

Corné Noordhoek woont in de buurt van een gebied dat onlangs is getroffen door aardbevingen. “Na de eerste beving hebben we met onze kinderen gebeden om rust,” vertelt de zendingspiloot uit Papoea-Nieuw-Guinea (PNG). CIP.nl sprak de zendingspiloot van MAF (Mission Aviation Fellowship).

MAF (Mission Aviation Fellowship) vliegt het Evangelie naar zeer afgelegen gebieden in de wereld.

Meer dan 150.000 inwoners van PNG werden de afgelopen weken slachtoffer van een reeks zware aardbevingen. Het dodental van de aardbeving die Papoea-Nieuw-Guinea eind februari trof, is opgelopen tot boven de honderd. Duizenden mensen raakten gewond en er zijn nog altijd veel vermisten. Hulp van enige omvang blijft tot nu toe uit, omdat het afgelegen gebied zeer moeilijk toegankelijk is.

De eerste aardbeving vond plaats op 26 februari. Hoe hebben jullie dat beleefd?
“Die nacht werden we rond 3.45 uur ’s nachts gewekt. Het ging er behoorlijk heftig aan toe. Zo vielen er bijvoorbeeld boeken uit onze kasten. En dat terwijl het epicentrum 160 kilometer van ons vandaan is. De beving leidde tot een enorm lawaai, zowel binnen als buiten. Onmiddellijk zijn we naar de slaapkamers van onze kinderen gerend. Ik denk dat de beving in totaal zo’n vier minuten heeft geduurd.

Na de beving hebben we voor elkaar gebeden om rust. Onze vier kinderen waren behoorlijk overstuur. Tijdens het ontbijt hebben we hier als gezin nog verder over doorgepraat. We sloegen de Bijbel open bij Jesaja 40 omdat daar de grootheid van God zo mooi naar voren komt. Zo herinnerden we elkaar aan het feit dat Gods schepping - kijk naar de mooie bergen hier - groot is maar nog lang niet zo groot als Hijzelf. Ook pakten we onze encyclopedie om de oorzaken en gevolgen van een aardbeving uit te leggen.”

Na de eerste aardbeving zijn er nog ongeveer 140 naschokken geteld met een kracht van minstens 5,0 op de Schaal van Richter. Corné: “De ergste naschok vond plaats op 7 maart. Die had een kracht van 6,7. Daarbij zijn achttien mensen omgekomen. Door die naschok werden we ’s nachts opnieuw gewekt.”

Hoe is er door jullie omgeving op de aardbevingen gereageerd?
“Lokale ondernemers hebben allerlei goederen bij elkaar gesprokkeld, zoals rijst en water. Naast veel actie zie ik ook verdriet en frustratie. De regering van PNG heeft tot op de dag van vandaag nog geen actie ondernomen. Inwoners zijn daar boos over, omdat zij familieleden hebben die huizen of groentetuinen zijn kwijtgeraakt.”

De familie Noordhoek

Hoe heeft MAF op de aardbevingen gereageerd?
“MAF heeft meteen verkenningsvluchten uitgevoerd. Mijn collega’s vlogen urenlang over het getroffen gebied en brachten vervolgens verslag uit bij verschillende hulporganisaties.” Corné kan momenteel zelf niet vliegen in verband met medische klachten. “Mede daardoor zijn ook hulpacties uit Australië op gang gekomen. Vliegtuigen schieten vanuit Australië te hulp met voedsel en water. Omdat de aardbeving plaatsvond in een afgelegen gebied moesten sommigen een paar dagen lopen om uit te komen bij één van onze landingsbanen.”

In hoeverre zorgt deze situatie ervoor dat mensen op zoek gaan naar God?
“Als gezin gaan we naar een lokale kerk. Het hoofdkantoor van deze kerk bevindt zich in het getroffen gebied. Alle huizen van gemeenteleden die zich daar hebben gevestigd, zijn ingestort. Overigens vond de aardbeving plaats in een gebied waarin het verleden relatief veel mensen tot geloof zijn gekomen. Ons is ter ore gekomen dat de mensen daar veel kracht uit hun geloof ontvangen in deze moeilijke omstandigheden.”

Corné wijst tenslotte op het belang van gebed. “Gebed is echt nodig, omdat we veel dingen niet in eigen hand hebben. Denk bijvoorbeeld aan de manier waarop de overheid zich opstelt. Ook vragen we gebed voor de coördinatie van onze hulpacties, zodat goederen op de juiste plek terechtkomen.” Wycliffe Bijbelvertalers, een van de weinige organisaties in het getroffen gebied, is een noodhulpactie gestart. Klik hier voor meer informatie over de noodhulpactie.

Corné en Marieke Noordhoek-Mensink en hun kinderen Olivia, Samuel, Ruben en Jonathan wonen en werken sinds december 2014 in PNG. Klik hier om hun werk te ondersteunen.

Lees ook: "Na de aardbeving zag ik mensen weeklagen en zonden belijden".

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher