Sedermaaltijd

God

21 maart 2018 door Near East Ministry

Waarom wij onze Paasviering starten met de Sedermaaltijd

Over de hele wereld wordt Pasen gevierd. Door christenen én door Joden; bij hen heet het Pesach. Dit jaar valt Pesach tegelijkertijd met ons Paasweekend. De Joden vieren Pesach al sinds de uittocht uit Egypte. Hiermee gedenken ze dat ze bevrijd zijn uit de slavernij van Egypte. Pesach begint met de Sedermaaltijd: bij veel christenen bekend als het Laatste Avondmaal. Het was deze Sedermaaltijd die Jezus met Zijn discipelen vierde vlak voordat Hij zou sterven.

Vanaf haar oprichting in 1963 is de NEM betrokken op het Midden-Oosten. In dit door vijandsbeelden gedomineerde gebied maakt de NEM werk van verzoening door gebed voor, en concreet dienstbetoon aan Jood én Arabier. Zij doet dit in een nederige houding vanuit het besef van gemaakte fouten in de kerkgeschiedenis.

Je hoort steeds vaker in het land dat christenen de Bijbelse feesten vieren. Dit kan vragen oproepen: we zijn toch niet Joods? We zijn toch vrij van de wet? Moet dit of mag dit? En hoe dan? Near East Ministry biedt een plek om te proeven van dit feest en met andere christenen hierover in gesprek te gaan.

Susan van der Schulp, medewerker bij de NEM, vertelt hierover: "Ik herinner me nog goed dat ik voor het eerst de Sederviering meemaakte. Tijdens mijn opleiding voor Christelijk Jongerenwerker kreeg ik als in de evangelische pinksterhoek opgegroeide ‘Pinksterbloem’, les van theologen. Ook het Jodendom kwam ter sprake en ik vroeg me af: wáárom ken ik dit niet? Waarom heb ik hier niet over gehoord tijdens ál die zondagsdiensten, conferenties, tiener- en jeugdactiviteiten? Want ik ontdekte een rijke symboliek in het Jodendom, die erg bruikbaar is om in Bijbels onderwijs te gebruiken. Ik nam me voor om me hier in te gaan verdiepen.

Toen er bij Near East Ministry een vacature kwam voor jongerenwerker, vonden we elkaar: ik bracht mijn knowhow als jongerenwerker in, de NEM nam mij mee op een ontdekkingstocht waarin ik de Joodse wortels van het christelijk geloof ontdekte. En zo kwam ik dus ook aan de Sedertafel terecht.

"Ik ontdekte een rijke symboliek in het Jodendom, die erg bruikbaar is om in Bijbels onderwijs te gebruiken."

Voordat we echt gingen eten, proefde ik in zout water gedoopte peterselie en speciale zoete appelmoes met matze en mierikswortel. En dronk ik vier keer wijn. Ik vroeg me af of de discipelen al die vier keren de hele beker leegdronken: geen wonder dat ze in Gethsemané in slaap vielen in plaats van met Jezus te waken en bidden! Er werd matze verstopt, naar broodkruimels gezocht en de kinderen deden een wedstrijd om de verstopte matze terug te vinden. Het verhaal van de uittocht van de Israëlieten uit Egypte werd verteld en alle onderdelen werden uitgelegd vanuit de Bijbel. En: de link met Gods grote reddingsplan voor de wereld en het lijden, sterven en de opstanding van Jezus in dat plan, werd zichtbaar.

Toen ik kort erop Pasen vierde, beleefde ik dit met een vernieuwde diepgang. Ik was enorm onder de indruk dat God al eeuwen, in al die verschillende tijden, werkt aan de uitvoering van Zijn plan om de relatie met de wereld, met de mensen te herstellen. Dit had ik niet eerder zo gezien. Ik leerde God beter kennen en ging nog meer van Jezus houden. En ik kreeg steeds meer zicht op de rol die Israël in Gods plan heeft. Dat Hij een contactpunt hier op aarde nodig had om Jezus, de Messias naar toe te laten gaan en daarvoor Israël uitkoos. En dat Hij Zijn plan dus ook mét hen verder uitwerkt en afmaakt. Ik ging van Israël houden en voelde me steeds meer verbonden met dit volk. Sindsdien vier ik jaarlijks de Sedermaaltijd en elk jaar ontdek ik weer iets nieuws over God.

Dit jaar vier ik de Sedermaaltijd met mijn gezin bij Near East Ministry – niet alleen omdat we hier werken, maar ook omdat we ervan genieten om het samen met anderen te beleven. Het wordt een groot feest, juist ook voor gezinnen: naast de Sedermaaltijd is er een Plagentocht – mét blotevoeten pad!- een springkussen, ontmoeting en onderwijs. En we beleven met z’n allen de tocht door de Rode zee!"

De Sedermaaltijd meebeleven? Klik hier voor meer informatie.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher