Nieuws

21 maart 2018 door Jeffrey Schipper

PKN-scriba René de Reuver: vandaag valt er wat te kiezen

"Vandaag zijn de gemeenteraadsverkiezingen. In de meeste gemeenten zijn er veel partijen om uit te kiezen. Wie inzoomt op de details, ziet wezenlijke verschillen tussen die partijen," aldus scriba ds. René de Reuver op de website van de Protestantse Kerk in Nederland (PKN).

De Reuver: "De verschillen tussen de verschillende politieke partijen ten aanzien van bovenstaande thema’s zijn niet bijster groot. Allen zeggen zich in te zullen zetten voor meer woongenot in en behoud van de eigenheid van stad en dorp. Toch zijn er wezenlijke verschillen tussen de diverse partijen.

Wie inzoomt op de details ziet de verschillen. Het onderscheid wordt veel groter als je leest wat hun plannen zijn ten aanzien van mensen die dreigen tussen wal en schip te geraken. Voor de velen die weinig perspectief hebben of het zelf niet (meer) redden. Kerken zijn van oudsher diaconaal actief. Met deze sociale hulp raken kerken de gemeentepolitiek. Ze zien in de praktijk waar hulp nodig is.

In ons welvarende Nederland leeft één op de negen kinderen (!) in armoede. Eén op de vijf huishoudens - concreet: 1,5 miljoen huishoudens! - kent een forse betalingsachterstand waardoor loonbeslag of afsluiting van energie plaatsvindt. In veel steden worden ongedocumenteerden - uitgeprocedeerde asielzoekers zonder papieren - overdag op straat gezet zonder enige voorziening. Alleen in Groningen wordt dit anders aangepakt, veel menswaardiger en succesvoller voor de hele stad. De voorzieningen voor kwetsbare ouderen verschillen zeer in de diverse programma’s.

Al deze ingrijpende zaken liggen op het bord van de gemeentepolitiek. Lokale politici kunnen ook hier zeker het verschil maken." Kortom, er valt iets te kiezen. De Reuver hoort de oproep van Jezus als stemwijzer: ‘behandel anderen zoals je wilt dat ze jullie behandelen’ (Lucas 6 vers 31).

Foto: Sandra Haverman

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher