missionaire leefgemeenschap

God

20 maart 2018 door Operatie Mobilisatie

In 5 stappen naar een missionaire leefgemeenschap

Toen Ewout en Ali van Oosten pas getrouwd waren, woonden ze in een dichtbevolkt stukje Nederland, met 12.000 mensen bij elkaar op twee vierkante kilometer, in hoge flats. Ondanks deze fysieke nabijheid leefden de bewoners - met 100 verschillende nationaliteiten - geïsoleerd van elkaar. Ook al liepen mensen samen naar de lift en zeiden ze 'hallo' en 'dag', ze maakten nooit echt contact. "Dat moet anders kunnen", dacht Ewout. Fast forward naar nu: Ewout en Ali leven samen met anderen in de missionaire leefgemeenschap TASTE! waar buren in en uit lopen. Hoe dat zo gekomen is? Een uitleg in vijf stappen...

Operatie Mobilisatie is een internationale en interkerkelijke zendingsorganisatie. Meer dan 3100 OM-werkers met 100 nationaliteiten zijn wereldwijd vertegenwoordigd, om Jezus Christus op verschillende manieren bekend te maken.

1. Klein begin
Ali, die half Amerikaans is, stelde voor de buren uit te nodigen om samen Thanksgiving te vieren. "Dat gaat echt niet werken hier!" zei Ewout. Maar Ali hield vol. Dus klopte Ewout bij alle dertien buren op hun galerij aan om ze uit te nodigen voor een feestmaaltijd. Sommigen van hen had hij nog nooit eerder ontmoet. Ze waren allemaal een beetje verbaasd, maar elf van de dertien kwamen en ze hadden een geweldige avond samen! Ewout bedankte God dat Hij het 'onmogelijke' toch mogelijk had gemaakt. Hij dacht: "Om aantrekkelijk te zijn als christen, hebben we andere mensen nodig om de buurt te veranderen. We hebben anderen nodig om samen te delen, in gemeenschap met elkaar en met God." De visie van TASTE was geboren.

"Het is soms een uitdaging op deze manier samen te leven, maar tegelijk geestelijk heel verrijkend."

2. Van visie naar realiteit
Niet lang daarna viel hun oog viel op een voormalig zorgcentrum in Delft voor mensen met een verstandelijke beperking: een gebouw met 28 kamers en een grote vervallen tuin, waar al vijf jaar niets meer aan gedaan was. Hoewel de plafonds doorgezakt waren, de tuin verwilderd was en het gebouw dichtgetimmerd, zagen Ewout en Ali mogelijkheden. Het stond midden tussen de hoge flatgebouwen - perfect! Ze benaderden de eigenaar. Achttien maanden later verhuurde hij het gebouw aan hen, twee andere families en zes vrijgezellen. De christelijke leefgemeenschap TASTE! was een feit. "Ik geloof overigens dat deze vorm van samen leven in de wijk niet afhangt van een gebouw. Dit is de plek die God ons gegeven heeft, maar het gaat om de mensen die samen een gemeenschap vormen," aldus Ewout.


3. Bouwen aan een team (en 24/7 oppas)
Geen van de bewoners van TASTE! waren OM medewerkers, op Ali en Ewout na, maar wel christenen die er bewust voor kozen om in een gemeenschap te wonen, zonder beperkingen van beroep of maatschappelijke status. De enige toezegging die ze deden was om één avond per week samen te eten, de Bijbel te lezen, plezier te maken en hun levens te delen - plus twee à drie uur per week iets te doen met iemand uit de buurt: in totaal zes uur per week. Door samen te bidden en te leven als een liefhebbende gemeenschap, kreeg het concept langzaam vorm.

Hoewel elk lid van de gemeenschap toezegt zes uur per week aan TASTE! te geven, is er ook ruimte voor andere banen en tijd voor het gezin. "Het is soms een uitdaging op deze manier samen te leven, maar tegelijk geestelijk heel verrijkend," zegt Ewout. "En we hebben altijd oppas!"

4. Oprecht contact met de buurt
De gemeenschap TASTE wilde zich niet binden aan allerlei activiteiten (ze hadden dat eerder geprobeerd en vonden het vermoeiend met weinig resultaat), maar ze deden hun best om oprecht te zijn in contacten met anderen zodat God impact kon hebben in mensenlevens.

"Bijna een stadsboerderij!"
Vijf jaar later is er een TASTE! Café op vrijdag, gerund door de buurt, waar iedereen binnen kan lopen. Het neemt een kwart van de gemeenschapsruimte in beslag. Er is ook een gemeenschapstuin, die gecultiveerd is als moestuin en waar bijen en kippen worden gehouden: "bijna een stadsboerderij," grapt Ewout. Omdat er geen andere tuinen in dit dichtbevolkte stukje stad zijn, komen de buurtbewoners in grote getale naar de gemeenschapstuin.

"De meeste niet-christenen ontmoeten hooguit een individuele christen, niet een hele gemeenschap."

Gelovigen komen samen met niet-gelovigen
Omdat buurtbewoners begonnen te vragen "waarom doen jullie dit?", zijn kleine groepjes gevormd van gelovigen en niet-gelovigen, die helpen met de gemeenschappelijke activiteiten en zo geïnteresseerd raken in de gemeenschap TASTE!. "Dit is gewoon een leuke plek," zeggen ze, en willen er ook graag bij horen. De kleine groepjes van zes tot acht mensen ontdekken samen de Bijbel en werken de Alpha-cursus door, met wat eten en een praatje erbij.

TASTE! Feest
Om de week op zondag houdt de gemeenschap een Bijbelstudiemiddag (geen kerk!) die TASTE! Feest heet. "Het gaat om gastvrijheid en samen vieren," zegt Ewout. "Het gaat niet om 'kerkje spelen'. Niet iedereen wil meedoen met de TASTE! Party, en dat is prima. We hebben nu na vijf jaar een kleine groep van 20-25 mensen die leren hoe ze Jezus kunnen volgen." Het kan voor nieuwsgierige buurtbewoners een avontuur zijn om betrokken te raken bij TASTE!. "Sommigen duiken erin, anderen zijn voorzichtiger," zegt Ewout.

5. Visie voor de toekomst
In de toekomst ziet Ewout een gemeenschapsmodel voor zich dat zich kan reproduceren en niet afhankelijk is van een gebouw of van de steun van OM, maar wel de missie van de organisatie uitdraagt: 'bruisende gemeenschappen van Jezus-volgers zien ontstaan onder de minst bereikten'. Hij vertelt: "We gaan proberen om een tweede en derde gemeenschap in Delft op te zetten volgens hetzelfde principe." Andere OM teams (in België, Italië en het Verenigd Koninkrijk) hebben interesse getoond om soortgelijke gemeenschappen in hun landen op te zetten.

"De meeste niet-christenen ontmoeten hooguit een individuele christen, niet een hele gemeenschap," zegt Ewout. "Dat is wat we doen: onze liefde in eenheid laten zien, recht voor hun neus. Het concept heeft meerdere mensen nodig om anderen te laten zien wat liefde in actie is door samen te bidden en je aan elkaar te slijpen - wederzijds, als broers en zussen in Christus."

Binnenkort komt een van de kamers van de woongemeenschap TASTE! vrij. Wil jij wonen in deze oase tussen de flats van de dichtbevolkte, multiculturele wijk Voorhof te Delft? Bekijk hier de vacature.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals
Vakanties
Hier adverteren?

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher