Herman Selderhuis

God

19 maart 2018 door Jeffrey Schipper

Herman Selderhuis zet vraagtekens bij online kerkdiensten

Herman Selderhuis vindt dat juristen en theologen samen moeten nadenken over welke informatie als gemeente wel of niet gedeeld moet worden. Dit stelt de hoogleraar kerkrecht aan de Theologische Universiteit Apeldoorn in De Wekker en het Nederlands Dagblad.

"Afkondigingen en voorbeden rond huwelijksproblemen en echtscheiding bijvoorbeeld, horen niet uitgezonden te worden," vindt Selderhuis. "Dat zijn privacygegevens die bescherming verdienen, want het zijn zaken die in de beslotenheid van de ontmoeting tussen de Heere en de gemeente thuishoren." Ook constateert hij dat predikanten zich minder vrij voelen en hun preken aanpassen.

Kerken doen er volgens hem verstandig aan over wat de manier van preken en bidden theologisch betekent als de dominee weet dat de dienst publiek wordt via internet. Tegelijkertijd prijst de hoogleraar "het missionaire aspect" van online kerkdiensten. Selderhuis adviseert kerken die hun diensten afschermen om een paar kerkdiensten op de site te zetten die geschikt zijn voor een breder publiek. 

Een paar jaar geleden zette ds. J. L. Schreuders van de hersteld hervormde gemeente op Urk al vraagtekens bij online kerkdiensten. Preken luisteren via internet leidt volgens hem tot "shopgedrag, keuring van predikanten en tot vermindering van binding aan de eigen gemeente". "De preek is voor de eigen gemeente bestemd en ook op die gemeente toegespitst," zei de predikant via Refoweb.nl.

Eind mei wordt verregaande Europese privacywetgeving van kracht. Dat heeft ook gevolgen voor kerken.

Reacties

P
Wat een zegen dat ik net zo veel preken kan bekijken of luisteren wat ik wil. Ik ben chronisch moe en geniet op bed.
REAGEER
P
Er is bij mij een groot verdriet dat ik zelf maar zo nu en dan naar de kerk kan. Prijs de Here dat er elke dag een mogelijkheid is om te kijken of te luisteren. Els
REAGEER
N
Heel begrijpelijk deze reacties van Piet en Els Visser. Prof. Selderhuis constateert wel terecht dat niet alles via internet kan worden gezegd. Zeker wat betreft privacy moet inderdaad worden afgeschermd. Zeker in deze tijd. Belangrijk is ook dat jullie beiden kunnen luisteren en kijken. Er valt veel te verbeteren en te doen in dat opzicht.
REAGEER
Toon meer reacties (1)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher