Rick van Heusden

God

19 maart 2018 door Sjoukje Dijkstra

De verspreiding van Gods Woord: Geen negen tot vijf baan

Zelf kwam hij “tot levend geloof” op zijn 19e. Nu zet hij zich in om met Bible League wereldwijd Gods Woord te verspreiden. Directeur Rick van Heusden (32) zegt over zijn werk: “Dit gaat veel dieper dan alleen een arbeidsovereenkomst met je werkgever.”

Het is ons verlangen dat mensen tot geloof in Jezus Christus komen. Daarom dienen we de lokale kerk, overal ter wereld, met Bijbels, studiemateriaal en training.

Sinds de zomer van 2017 is hij directeur van Bible League. Daarvoor was hij al geruime tijd actief in het management van de Bijbelverspreidingsorganisatie. Het Evangelie kreeg Van Heusden met de paplepel ingegoten. “Ik ben christelijk opgevoed en in mijn tienerjaren zelf aan het zoeken geweest: Is het ook mijn geloof? Een echte zoektocht is het nooit geweest, want ik heb nooit getwijfeld of het waar zou zijn. Ik nam het aan als waarheid: zo is het ook gewoon. Wel heb ik er in mijn pubertijd minder mee gedaan, en rond mijn 19e levensjaar een bewuste keuze gemaakt: Dit is waar ik voor wil leven. Ik geloof dat Jezus mijn Redder is. Voor Hem wil ik leven.”

Pure armoede
In 2007 ging hij op werkvakantie naar Kenia, waar hij in Nairobi samen met zijn toenmalige vriendin (nu zijn vrouw) hielp om een school te bouwen. “Wat ik daar zag, dat was pure armoede. Dat heeft mij zo diep geraakt.” De Bible League directeur kon het niet rijmen met “het wereldje waar wij in leven”. Hij vertelt: “Op dat moment besloot ik ook dat ik iets wou doen.” Toen hij terugkwam volgde hij een minor voor fondsenwerving. Na zijn afstuderen kwam hij via verschillende organisaties uiteindelijk bij Bible League terecht.

"Ik denk dat het meer is dan een negen tot vijf baan. Het is een veel groter iets."

Dat hij na jaren actief te zijn geweest in communicatie en fondsenwerving voormalig directeur Hans ten Klooster op heeft gevolgd voelt voor hem als “een mooie vervolgstap”. “Het liep op een mooie manier: zoals Hans die stap maakte naar het Kerkelijk Bureau Hersteld Hervormde Kerk en hoe deze positie vrijkwam.”

“Meer dan een negen tot vijf baan”
Samen met zijn vrouw heeft hij twee jonge kinderen, die inmiddels ook wel het besef hebben dat het niet vanzelfsprekend is dat iedereen een Bijbel heeft. “Ze kennen de verhalen wel, en gunnen het ook een ander.” Hij is blij dat zijn gezin hem tot steun is, want zegt hij: “Werk als dit doe je niet alleen. Daar moet je gezin ook achter staan. Ook als je naar het buitenland moet. Ik denk dat het meer is dan een negen tot vijf baan. Het is een veel groter iets. Je bent echt bezig met verspreiding van Gods Woord en bekendmaking van Gods Koninkrijk.”

Van Heusden ondervindt dagelijks aan den lijve hoe God aan Zijn Koninkrijk werkt. “Dat zie ik op verschillende manieren. Vooral als je de verhalen hoort uit het veld, en de impact die dat heeft. Het is fantastisch om te zien, hoe mensen op bijzondere wijze tot geloof komen.” Wat Bible League precies doet, legt hij uit aan de hand van een recent gepubliceerd verhaal over een vrouw. “Haar man overleed, zij geloofde niet en belandde noodgedwongen in de prostitutie. Iets wat ze verschrikkelijk vond. Ze is toen uitgenodigd voor een Bijbelstudie. Daar ging ze naar toe. Ook kreeg ze een Bijbel, waarna ze tot geloof kwam. Ze heeft toen gebroken met het wereldje waar ze in zat, en is lunchpakketten gaan verkopen. Hiermee heeft ze zelfs een bedrijfje kunnen opzetten.

"Zo’n vrouw die tot geloof komt, van wie je ziet hoe haar leven verandert voor de Eeuwigheid. Dat is precies de noodzaak van wat wij doen."

Haar leven is totaal veranderd. Ze kreeg weer hoop, een toekomst. Ondanks dat het zo goed ging, heb ik onlangs gehoord dat ze inmiddels is overleden. Zo verdrietig. Als gevolg van een ziekte die ze destijds heeft opgelopen. In dit verhaal zit zo duidelijk het belang van ons werk. Niet alleen hebben we gezien hoe haar leven op aarde is veranderd door het geloof, maar ook dat het niet veel later had moeten gebeuren. Dan was het te laat geweest, en was ze overleden nog voor ze tot geloof was gekomen. In dit verhaal zitten alle aspecten van ons werk verwerkt. Zo’n vrouw die tot geloof komt, van wie je ziet hoe haar leven verandert voor de Eeuwigheid. Dat is precies de noodzaak van wat wij doen.”

Wat Van Heusden ook raakt, is het feit dat de vrouw nog steeds in beeld was bij de organisatie, na haar bekering. “Ze was onderdeel van de lokale gemeente daar, en we wisten precies hoe het daarmee ging.” Tegelijkertijd geeft hij aan dat de rauwheid van dergelijke verhalen hem ook wat doet, maar dat het hem gelukkig nooit moedeloos maakt.

“Dit is waar ik het voor doe”
“Het zou me moedeloos maken als je de oplossing niet ziet. Juist als we gebrokenheid zien, zien we ook wat de projecten opleveren. Het is zo bemoedigend dat je in de meest trieste situaties blije mensen tegenkomt, omdat zij God hebben leren kennen.” Bible League doet ook projecten in gevangenissen. “Daar lopen mensen stralend rond, want ze zijn tot geloof gekomen. Nu zijn ze elke dag bezig om andere gevangen ook te bereiken. Het inspireert me alleen maar meer dat je weet dat die mensen juist bereikt moeten worden. Dat is wat we doen. Mensen toegang geven tot de Bijbel en helpen deze te lezen en begrijpen. Ook aan mensen, voor wie de Bijbel onbetaalbaar is.”

Hij vertelt hoe mensen daar in de praktijk op kunnen reageren. “Twee jaar geleden ben ik in Albanië geweest. Ik was daar op het moment dat er Bijbels uitgedeeld werden. Dan zie je volwassen mensen, die als kind zo blij zijn, omdat ze iets krijgen van onschatbare waarde.” Van Heusden zegt: “Dit is waar ik het voor doe. Natuurlijk zijn we ons heel goed bewust, dat we niemand tot bekering kunnen brengen. Dat doet God zelf, door Zijn Woord en Geest. Wel zetten we ons in dat zoveel mogelijk mensen bereikt worden met Gods Woord.”

Lees hier meer over het werk van Bible League.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher