God

16 maart 2018 door Onderwegnaar1kerk.nl

Regiegroep hereniging NGK-GKv zet eerste lijnen uit naar eenwording

Kerken herenigen: hoe doe je dat eigenlijk? Niemand van ons heeft daar ervaring mee. Toch komt de Regiegroep Hereniging NGK-GKv binnenkort met plannen om het herenigingsproces in goede banen te leiden, laat Onderwegnaar1kerk.nl weten.

Op 11 november 2017 stelde de gemeenschappelijke vergadering van de GKv-synode en de Landelijke Vergadering van de NGK de regiegroep in om leiding te geven aan het ingezette herenigingsproces. "Misschien hadden sommige mensen al eerder iets van ons willen horen, maar het laatste wat we wilden, was overhaast te werk gaan," zegt Regiegroep-voorzitter Ad de Boer. "We hebben de afgelopen maanden zeker niet stil gezeten, maar de tijd genomen om onze weg te zoeken om te zoeken naar de wijsheid en leiding van Gods Geest."

"Geleidelijk aan worden de contouren scherper en krijgen we zicht op de weg die voor ons ligt," zegt De Boer. De Regiegroep ziet een viertal hoofdlijnen voor zich: 1) werken aan verzoening en heling, 2) de missie en visie van de herenigde kerk doordenken – wie zijn we, waarvoor zijn we op aarde? – en een nieuwe kerkorde ontwerpen, 3) bezig zijn met vragen van kerkverbandelijke organisatie en 4) het versterken van het draagvlak voor de hereniging door het gesprek met de kerken en kerkleden te zoeken.

De Boer: "Er zijn nog heel wat plaatsen waar pijn en verdriet over de breuk van vijftig jaar terug of over wat er korter geleden is gebeurd, nog onbesproken zijn. Voor juist deze gemeenten komt er een handreiking die ze kunnen gebruiken bij de vraag: Is er pijn en verdriet bij leden van onze gemeente over wat er in de jaren zestig of korter geleden gebeurd is? Wat is er nodig om tot verzoening en herstel te komen? Dat soort vragen."

Die handreiking is geschreven door de Deputaten Kerkelijke Eenheid (DKE) van de GKv en de Commissie voor Contact en Samenspreking (CCS) van de NGK waarmee de Regiegroep nauw samenwerkt. Deputaten en commissie hebben de afgelopen 25 jaar met elkaar vooral over de verschillen tussen GKv en NGK gepraat, maar richten de focus nu gezamenlijk richten op het contact met de plaatselijke kerken.

Lees hier meer op de website Onderwegnaar1kerk.nl.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher