Stieneke van der Graaf

Nieuws

16 maart 2018 door ChristenUnie

ChristenUnie en CU-jongeren pleiten voor politieke diensttijd voor jongeren

De ChristenUnie en jongerenorganisatie PerspectieF willen dat jongeren als onderdeel van de maatschappelijke diensttijd zich nu ook kunnen aanmelden voor een politieke diensttijd. Jongeren krijgen zo de kans zich uit te spreken over voorstellen van lokale gemeenteraden en colleges van B&W. Kamerlid voor de ChristenUnie Stieneke van der Graaf diende donderdag een motie in met deze oproep.

De kloof tussen jongeren en de lokale democratie is nog steeds te groot, stelt Jarin van der Zande, voorzitter van PerspectieF. “De invoering van een politieke diensttijd zou een stap in de goede richting betekenen om die kloof te verkleinen. Jongeren krijgen zo de kans zelf hun invloed uit te oefenen op lokaal beleid, terwijl ze tegelijkertijd voldoen aan de maatschappelijk diensttijd die het Kabinet Rutte III wil invoeren.”

Kamerlid Stieneke van der Graaf ziet in de politieke diensttijd een mooie manier om jongeren de politiek van binnenuit te laten ontdekken. “Te denken valt aan een plek bij de griffie, het college van B&W, of door werksessies te organiseren waarin jongeren hun beoordeling over raad- en collegevoorstellen moeten kunnen geven”. Van der Graaf vindt het een belangrijk signaal dat met de invoering van de politieke diensttijd niet alleen maatschappelijke organisaties wordt gevraagd jongeren te begeleiden, maar dat ook de overheid haar verantwoordelijkheid pakt om jongeren te betrekken bij de democratie.

Foto: website ChristenUnie

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher