Christelijke Hogeschool Ede

Nieuws

15 maart 2018 door Christelijke Hogeschool Ede

CHE en HKU starten nieuwe minor Worshipleader

Muziek neemt een steeds prominentere plaats in de kerk. Om die reden starten de Christelijke Hogeschool Ede (CHE) en de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht (HKU) in september 2018 met een nieuwe Kies-op-maat-minor: Worshipleader. De minor wordt aangeboden in Utrecht en zal geheel in het teken staan van muziek in relatie tot religie.

Veel hbo-studenten volgen Kies-op-Maat-minoren in het kader van hun eigen hbo-opleiding en kunnen deze bij een andere onderwijsinstelling volgen. De minor Worshipleader is voor studenten van alle hogescholen en opleidingsrichtingen die hun studie willen verbreden met een muzikaal half jaar. In april 2018 wordt een auditieronde gehouden om te kijken of het muzikale startniveau van inschrijvers voldoende is.

Beter toerusten
Binnen de evangelische kerken is er ontzettend veel behoefte aan muzikale sturing, zegt Mark Lippe, docent kerkmuziek van de HKU. “Er zijn veel mensen die met veel enthousiasme een kerkdienst op muzikaal vlak leiden, maar wel vaak vanuit hobbyisme. Met deze minor willen we mensen beter toerusten, zodat ze hun werk tot een beter niveau kunnen brengen.”

“Je ontwikkelt jezelf op het snijvlak van muziek, geloof en kerk,” vertelt CHE-docent Dirk van Schepen. “Dat is belangrijk, want er is een nieuw genre kerkmuziek opgekomen, waardoor de beleving van muziek tegenwoordig veel centraler staat. Allereerst leer je je muziekinstrument en stem beter beheersen. Daarnaast reflecteer je op muziek in relatie tot het christelijke geloof en tot slot leer je organiseren en samenwerken.”

Unieke samenwerking
De minor is een echte co-creatie, legt Van Schepen uit: “Docenten van de HKU verzorgen het muzikale deel van de minor, de CHE neemt het inhoudelijke deel voor hun rekening. Door deze unieke samenwerking waarin twee hogescholen voor het eerst samen een minor aanbieden komen twee verschillende werelden bij elkaar.”

Reacties

E
Wat je ook van het fenomeen worshipleader vindt. Ik mag hopen dat het hart van de dienst en aanbidding de prediking blijft. Muziek brengt emotie los. Emotie is van korte duur. Gods Woord en Geest is blijvend.

Niets ten nadele van deze minor overigens, zo is het zeker niet bedoeld.
REAGEER
Wat heeft dit alles nog te maken met het evangelie van Jezus Christus?

Edwin heeft gelijk: Gods woord en geest zijn blijvend en alleen díe maken ons zijn plan bekend. Zou je God écht plezieren of behagen met aanbidding? In het NT vind je hier niets over. God wil ons dopen in zijn geest en ons hiermee steeds verder vervullen. We moeten dan wel de liefde najagen en streven naar de gaven van zijn geest (zie o.a.1 Kor. 14:1). Kijk voor uitgebreide informatie hierover op www.kracht-en-liefde.nl.
REAGEER

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals
Vakanties
Hier adverteren?

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher