God

16 maart 2018 door Matthijn Doekes

Een dankbare les in moeilijke tijden

Afgelopen jaren is er veel gebeurd in mijn leven: paniekaanvallen, verlies van mijn baan, verhuizing, slapeloosheid, verlies van mijn vader en ook mijn beste vriend, afgekeurd worden, en dan nu de diabetes. Daarnaast heb ik nog klachten waarvan de oorzaak nog niet gevonden is en waarvoor ik hoop een verwijzing te krijgen voor het ziekenhuis. Ik durf wel te zeggen dat de afgelopen 5 jaar erg zwaar zijn geweest.

Deze week sprak ik iemand die het bijzonder vond hoe ik nog steeds in God geloofde na dit alles. Het was hem opgevallen dat ik mijn geloof niet had verloren. Mijn eerste reactie was dat ik verbaasd was, want 'natuurlijk verlies je je geloof niet bij tegenslag'. Later ging er over nadenken hoe dit precies in elkaar zit en kwam tot onderstaande conclusie:

Ik ben een volwassen christen, dat wil zeggen, dat ik basiskennis genoeg heb om niet zomaar 'om te waaien' qua geloofsbesef. En ik heb veel geleerd in mijn jaren als gelovige, onder andere dat God altijd goed is. Hoe vaak werd dat niet in de kerk gezegd: 'God is good all the time...and all the time, God is good!' Op een bepaald moment is het een keuze om dat te geloven en vast te houden.

Dit is de logica: Als God goed is in goede tijden, waarom zou Hij dan niet goed zijn in slechte tijden?

Dit is de logica: Als God goed is in goede tijden, waarom zou Hij dan niet goed zijn in slechte tijden? Verandert God omdat mijn omstandigheden veranderd zijn? De Bijbel zegt duidelijk dat God niet kan veranderen en niet kan liegen. Oftewel: Gods persoonlijkheid en wezen is altijd hetzelfde en is betrouwbaar en onveranderlijk. Het zou wat zijn als een god onbetrouwbaar was geweest; wat voor god is dat dan? En is dat dan nog wel een god? Om een god te zijn, dien je volmaakt te zijn, zonder fouten, heilig en betrouwbaar. Indien een god fouten kan maken, is hij per definitie geen god meer, maar een kwetsbaar wezen. Een onvolmaakte god is immers geen god.

Daarnaast zegt de Bijbel duidelijk dat God is wie Hij zegt dat Hij is. En aangezien God niet kan liegen, moet dat dus de waarheid zijn. En in het begin van je geloof neem je dat aan en geloof je dat God goed is. In goede tijden prijs je Hem en dank je Hem. God is goed, want zo voel je je. Maar als er slechte tijden komen, is God dan ineens niet meer goed? God verandert niet, dus is Hij nog steeds goed. Het enige wat veranderd is, zijn jouw omstandigheden. En God is niet afhankelijk van jouw omstandigheden. Zo dient de conclusie dus te zijn dat God goed is, wat er ook gebeurt in je leven.

Natuurlijk ben ik wel eens boos, teleurgesteld, verdrietig. Soms praat ik een tijdje niet tegen God. De relatie verbreken doe ik echter niet. Het staat namelijk vast en als een paal boven water, dat God goed is. Dat ik Hem niet begrijp soms of deze lastige jaren zat ben, is iets wat heel normaal is. Dat soort emoties moet je ook niet ontkennen of zien als 'iets wat niet mag'. God begrijpt heel goed dat je boos bent of verongelijkt. Dus dat mag je best uiten.

Ik ben blij en dankbaar dat ik bovenstaande heb mogen leren door de jaren heen. Het zorgt dat ik God dank en aanbid, 'no matter what'. Gisteren nog zocht ik even het mooie lied op van Matt Redman, 'blessed be Your name'. De tekst zegt: 'You give and take away, my heart will choose to say: blessed be Your name.' God heeft mijn geloof helpen bouwen op de Rots, Christus en niet op zand. Dat is niet iets wat ik zelf heb bewerkstelligt, aangezien 'geen vlees kan roemen' in het geestelijke werk van God. Het is genade geweest. En het is nog steeds genade. En Zijn genade is mij genoeg.

Matthijn Doekes is een voormalig gospelrapper en is voor vragen of opmerkingen per e-mail bereikbaar. Bezoek hier zijn weblog.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher